Warsztaty z Mistrzem Kuchni Włoskiej – Gorzów Śląski

ool24.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: mistrz


Jedyny w Polsce oficjalny kucharz przygotowujący dania dla dwóch Papieży: Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek papieskich do Polski. Były oficjalny kucharz Episkopatu Polski.

Prekursor kuchni włoskiej w Polsce. Laureat nagrody Hermesa w kategorii Osobowość Gastronomii 2016 roku. Laureat konkursu Polska od Kuchni w kategorii Arcymistrz Sztuki Kulinarnej. Laureat nagrody Poland 100 Best Restaurants na najlepszy konkurs kulinarny Arte Culinaria Italiana 2023. w tej chwili Prezes Associazione ItalianaCuochi Polonia (Włoskie Stowarzyszenie Kucharzy delegatura w Polsce). Aktywnie uczestniczy w najważniejszych wydarzeniach kulinarnych w Polsce i za granicą.

Kucharz przygotowujący dania dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów, piosenkarzy oraz firm wiodących na rynku Polskim.

Szef kuchni executive przeprowadzający szkolenia dla szefów kuchni i kucharzy oraz osób prywatnych pasjonujących się kuchnią włoską.

Trener w wielu projektach gastronomicznych współfinansowanych ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Udziela konsultacji przy otwieraniu restauracji i hoteli, tworzy receptury dla gastronomii i przemysłu spożywczego.
Ekspert i doradca kulinarny oraz ambasador znanych włoskich marek w Polsce.

Organizator siedemnastu edycji prestiżowego Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana, organizator imprez charytatywnych dla domów dziecka, juror w wielu konkursach kulinarnych w Polsce, zdobywca rekordu Guinness’a na największą włoską potrawę z grzybów (Funghi Triffolati).

Znana postać medialna z programów telewizyjnych.

Przez lata prowadził cykliczny program kulinarny pt. ”Buon Appetito” w tv TELE 5 oraz w TV Polsat Sport cykl programów dotyczących kuchni dietetycznej pt. „Atleci – Kuchnia atletów”. Juror odcinków w programie „Top Chef” oraz „Top chef –Gwiazdy od kuchni” w TV Polsat. Okazjonalnie występował i występuje w programach TVP 1, TVP 2: „Kawa czy herbata”, „ Pytanie na śniadanie”, „Biznes z gwarancją” „Europa da się lubić”, „Szansa na sukces” oraz w TV „Dzień dobry TVN”.

Osobowość prezentowana w wielu czasopismach branży gastronomicznej. Autor przepisów kulinarnych oraz ekspert kulinarny . Nominowany w trzech kategoriach do prestiżowej nagrody pt. „Oskar kulinarny”. Autor książki kulinarnej pt. „Kuchnia Włoska bez granic”.

Giancarlo Russo zamiłowanie do kuchni przejął po ojcu, który prowadził restauracje na Sycylii.

Wykształcenie kucharskie zdobył w znanej szkole gastronomicznej Villa Santa Maria, a doświadczenie zdobywał pracując w restauracjach w regionie Abruzzo, a następnie przez kilka lat w 5 gwiazdkowym Hotelu Savoy Florence w Toskanii.

W 1998 roku przyjechał do Polski propagować rodzimą kuchnię poprzez prowadzenie szkoleń w restauracjach warszawskich z zakresu kuchni włoskiej, a następnie przez 4 kolejne lata był szefem kuchni znanej restauracji „Chianti” w Warszawie. Do 2015 roku prowadził własne restaurację Warszawie pod nazwą „Giancarlo Ristorante Italiano „ (jedyna w Polsce restauracja oferująca przez cały rok dania ze świeżymi truflami, najlepsza włoska restauracja w 2004 roku wg „ Poland Monthly „jedna z najlepszych restauracji wg rankingu „Neewsweek’a„ w Top liscie Bikonta i Makłowicza ) przy ul. Rzymowskiego i ul. Wilczej oraz trattorię pod nazwą „Trattoria Giancarlo” w Wesołej ( dzielnica Warszawy) uhonorowanej 5* w rankingu restauracji „Polityki”.

W latach 2019- 2022 prowadził warsztaty kulinarne w Studiu Kulinarnym Giancarlo na Ursynowie w Warszawie.
Ambasador marki Makro Cash and Carry – od kwietnia 2023 roku zaprasza na warsztaty z kuchni włoskiej do Akademii Inspiracji Kulinarnych Makro.


Zadanie dofinansowane ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej i Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Opolu.

Idź do oryginalnego materiału