Warsztaty tkackie dla dorosłych w Hrudzie

podlasianin.com.pl 2 godzin temu

W pracowni tkackiej im. Stanisławy Baj w Hrudzie, należącej do Gminnego Ośrodka Kultury w Białej Podlaskiej z siedzibą w Wilczynie, zakończono warsztaty tkackie dla zaawansowanych w ramach realizacji programu „Kultura ludowa i tradycyjna 2025”, pod nazwą „Nadbużańskie perebory”.

To były wyjątkowe warsztaty, podczas których uczestnicy mieli okazję poznać tajniki tkania pereborów nadbużańskich – tradycyjnej techniki tkackiej charakterystycznej dla regionu nadbużańskiego. Pięciodniowe warsztaty dla dorosłych cieszyły się dużym zainteresowaniem i przeprowadzone były w dwóch kameralnych grupach po cztery osoby, co pozwoliło na indywidualne podejście do każdego uczestnika.

Pierwsza grupa miała zajęcia w dniach 22-26 sierpnia (zobacz zdjęcia tutaj), a druga – 5-9 września. Pod okiem doświadczonej instruktorki tkactwa uczestnicy zapoznali się z historią oraz techniką wybierania pereborów, a także samodzielnie przystąpili do tworzenia swoich pierwszych tkanin. Zajęcia obejmowały zarówno teorię, jak i praktykę, pozwalając uczestnikom na pełne zanurzenie się w procesie twórczym. Używając naturalnych materiałów, każdy z nich stworzył unikalne dzieło – własny ornament tkacki, który stanowić będzie pamiątkę z tego wydarzenia.

Wszystkie powstałe wzory będzie można podziwiać podczas rozstrzygnięcia konkursu tkackiego – 16. już edycji Przygranicznego Konkursu „Tradycja a współczesność – Tkactwo ludowe w dolinie Bugu i Krzny”, który odbędzie się 18 października w Hrudzie.

Warsztaty prowadzono w klimatycznej pracowni tkackiej, która sprzyjała twórczej atmosferze i wymianie doświadczeń. Celem warsztatów było nie tylko przekazanie umiejętności praktycznych, ale również ocalenie od zapomnienia tradycji rzemiosła, które przez wieki kształtowało tożsamość regionu.


W ramach projektu „Nadbużańskie perebory” odbyły się również warsztaty kulinarne w Pracowni Kulinariów Regionalnych w Perkowicach. Uczestniczki sięgnęły po przepisy pełne smaku i tradycji, przygotowując m.in.: zupę z czerwonej soczewicy, gołąbki z kaszą gryczaną, udka faszerowane, ciastka przez maszynkę, kołacz z jagłami, rogaliki zatapiane, cebularze, babkę zaparzaną, kartacze, zaguby, schab i karkówkę z warzywami oraz ciasto staropolskie podhoreckie. Każdy dzień warsztatów to nie tylko wspólne gotowanie, ale też okazja do odkrywania i kultywowania kulinarnych tradycji naszego regionu.

Organizator, czyli Gminny Ośrodek Kultury w Białej Podlaskiej, dziękuje wszystkim uczestnikom za zaangażowanie i pasję oraz zaprasza na kolejne warsztaty w przyszłości.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego.

zdjęcia GOK w Białej Podlaskiej

Idź do oryginalnego materiału