Pierwszy raz, po licznych warsztatach w regionie i poza nim, Lucyna Śliżewska – kulinarna influencerka, twórczyni marki na Facebooku „Prosto, domowo, bezglutenowo. Celiak w kuchni”, przeprowadziła warsztaty w rodzinnej Sokółce (22 listopada 2025 roku, sala „Lira” SOK).
Był to także debiut kulinarno-warsztatowy w Sokólskim Ośrodku Kultury – stąd silna reprezentacja załogi. Warunek wspólnego pichcenia był jeden: zero glutenu, chociaż dla części warsztatowiczek, dodatkowo: zero cukru i laktozy – to znak dzisiejszych czasów, kiedy wielu z nas musi zachować dietę ze względów zdrowotnych.
Wytrawną częścią sobotniego menu był wspólnie przygotowany chlebek gryczany i smalczyk wegański, a na słodko: ciasteczka i serniczki. Wszystkie potrawy bardzo się udały – potwierdziły to zadowolone uczestniczki podczas finalnej degustacji. Lucyna Śliżewska – spiritus movens kulinarnego zamieszania – służyła wsparciem na każdym etapie przygotowań. Było inspirująco, edukacyjnie i towarzysko!
Fot. Wojciech Panow
Sokólski Ośrodek Kultury









