W tym roku zapomnij o żurku, który zwykle pojawia się na stole w okresie Wielkanocy. W święta możesz pozytywnie zaskoczyć swoich bliskich, podając im inną, jeszcze lepszą zupę, która również jest znana w Polsce od wieków.
Chodzi o "chrzanicę", czyli zupę chrzanową. Dawniej chętnie ją przygotowywano, ale w ostatnich latach została zapomniana, a to wielki błąd, bo jest łatwa w przygotowaniu. Zrobisz ją z kilku prostych składników, a wyróżnia się walorami smakowymi na tle innych dań.
Może cię zainteresować: Rozpływają się w ustach i niemal robią się same. W sam raz do popołudniowej kawy
Na święta zamiast żurku przygotuj zupę chrzanową. Jest 10 razy smaczniejsza
Zupa chrzanowa nazywana także "chrzanicą" to tradycyjne staropolskie danie, które przez wieków pojawiało się na polskich stołach. Dawniej była przygotowana przez gospodynie o powrocie z rezurekcji, aby w święta móc już jedynie delektować się jej smakiem.
Zupę chrzanową robiono zwykle z wywaru na bazie wędzonki i białej kapusty. To właśnie dzięki temu była taka smaczna. Może być bardziej lub mniej kwaskowata w zależności od preferencji rodziny.
Chrzan nadaje zupie wyrazisty aromat i ostry smak, który wiele osób uwielbia. Dzięki temu w tej chwili może być ona chętnie spożywana nie tylko w okresie świąt wielkanocnych, ale przez cały rok kalendarzowy.
Czytaj również: Teściowa robi majonez z jajek sadzonych. Brzmi śmiesznie, ale smakuje lepiej, niż sklepowy
Jak zrobić zupę chrzanową na Wielkanoc? Już za pierwszym razem wyjdzie idealnie
Przepis na zupę chrzanową pozytywnie cię zaskoczy. Nie znajdziesz w nim bowiem drogich, ani trudnodostępnych składników. Aby przygotować danie, potrzebujesz tylko kilku podstawowych produktów ze sklepu spożywczego.
Składniki na zupę chrzanową:
- chrzan - 80 g
- rosół/ bulion warzywny - 1 litr
- śmietana - 80 ml (18 proc.)
- czosnek - 1,5 ząbka
- przyprawy - sól i pieprz wedle uznania
- koperek/ jajko/ boczek/ grzanki - w zależności od preferencji
Przygotowanie zupy chrzanowej rozpocznij od przecedzenia i podgrzania rosołu (możesz także wykorzystać bulion warzywny). Kiedy będzie się przygotowywał, w małej miseczce wymieszaj chrzan i śmietanę tak, by uzyskać jednolitą konsystencję.
Mieszankę wrzuć do ciepłego rosołu i gotuj zupę dalej na małym ogniu, mieszając ją od czasu do czasu. Nie zapomnij doprawić dania i podać go z ulubionymi dodatkami. Chrzanica świetnie smakuje z boczkiem i jajkiem, jednak wybór zależy od ciebie.
Zobacz też:
Naleśniki przywierają do patelni? Najprawdopodobniej popełniasz ten błąd
Rozpływają się w ustach i niemal robią się same. W sam raz do popołudniowej kawy
Takiego rosołu jeszcze nie jadłeś. Wystarczy odrobina, by zyskał niezwykły aromat