Włoch Valerio Valle to jeden z najlepszych pizzaiolo, czyli piekarzy pizzy na świecie – w przeszłości zdobywał tytuły wicemistrza świata i mistrza Europy. Posiada także tytuł Ambasciatore del Gusto, czyli uznanego promotora włoskiej kuchni na całym świecie. Dziś prowadzi własne restauracje, szkołę pizzy i pełni rolę jurora w międzynarodowych konkursach.
– Wszystko zaczęło się w myjni samochodowej, w której kiedyś dorywczo pracowałem. Pewnego dnia przyjechał klient, obserwował, jak pracuję, po czym zapytał, czy nie chciałbym pracować w pizzerii. Tak się zaczęło. Spróbowałem, bardzo mnie ten świat wciągnął i zaciekawił. Zacząłem zagłębiać się w technikę, poznawać sekrety najlepszych pizzaiolo, eksperymentować i w końcu w tym świecie zostałem – mówił w wywiadzie dla "Gazety Wyborczej" Valerio Valle.
Włoch robi furorę w Polsce
Włoski