W sierpniu spora część osób zabiera się za kiszenie lub marynowanie ogórków w różnego rodzaju zalewach, ponieważ świeżo zebrane plony najlepiej nadają się do robienia przetworów. Po wykonaniu tego zadania niektórzy zaczynają traktować krzewy po macoszemu, ze względu na coraz mniejszy przyrost oraz złą kondycję roślin. Okazuje się, iż wystarczy dokarmić uprawę domową mieszanką, aby ogórki wciąż pojawiały się na pędach. Stosując ten trik, sprawimy, iż smak letnich warzyw będzie nam towarzyszył znacznie dłużej.
REKLAMA
Zobacz wideo Jajka zapiekane w pieczarkach portobello
Zbiór ogórków gruntowych. Zobacz, jak wydłużyć okres owocowania tych pysznych warzyw
Latem, od lipca do września, trwa sezon na ogórki gruntowe. Nie zawsze jednak owocowanie trwa tak długo, przyczyną tego zjawiska jest niewłaściwa pielęgnacja krzewu. Z uwagi na krótki system korzeniowy krzewów należy pamiętać o regularnym podlewaniu rośliny. jeżeli lato jest upalne, należy wykonywać ten zabieg codziennie, w przypadku nieco chłodniejszej pogody wystarczy nawadniać ogórki co 2-3 dni.
Zobacz też: Tego warzywa nie jedz prosto z ogródka. Objawy jak po zatruciu
Kolejną czynnością wpływającą na owocowanie warzyw jest systematyczne zbieranie plonów. W ten sposób pobudzamy krzew do tworzenia nowych warzyw. Na tym jednak nie kończy się wspieranie rośliny. Żeby mogły powstać kolejne ogórki, trzeba dokarmić krzew odżywczą mieszanką bogatą w fosfor, potas, wapń i magnez. W tym celu warto przygotować domowy nawóz, do którego będziemy potrzebować tylko dwóch składników.
Czym pobudzić ogórki do owocowania? To jeden z najprostszych przepisów na nawóz
o ile w drugiej połowie lata zauważysz, iż liście na krzewie z ogórkami zaczynają żółknąć i są w coraz gorszym stanie, nie spisuj na straty swoich upraw. Wystarczy, iż podlejesz roślinę odżywczym nawozem, a owocowanie wydłuży się o kilka dobrych tygodni. Do przyrządzenia domowego roztworu potrzebujesz jedynie czerstwego białego chleba (bez dodatku ziaren czy przypraw) i wody. Ważne jest, żeby kromki nie były spleśniałe - wtedy nie będą się nadawać do przetworzenia. Wszystko, co musisz zrobić to zalać trzema litrami wody około 10 kromek. Naczynie, w którym znajdują się składniki, przykryj gazą i obwiąż ją sznurkiem. Mieszankę przez siedem dni przechowujemy w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie rozcieńcz nawóz w proporcjach 1:9, używając odstanej wody lub deszczówki. Tak przygotowaną odżywkę do ogórków można stosować raz na dwa tygodnie. Pamiętaj, aby nie moczyć liści w trakcie dokarmiania krzewu.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.