Smaczny, tani i prosty - właśnie taki jest budyń, który odszedł w zapomnienie przez szeroki wybór słodyczy w sklepach. W przeciwieństwie do nich nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków. Warto więc poświęcić parę minut, aby zrobić zdrowy deser. Sprawdź prosty przepis na domową przekąskę.
Składniki na domowy budyń
Do zrobienia domowego budyniu używamy składników, które prawdopodobnie każdy z nas już ma w swojej kuchni. jeżeli jednak nie, to znajdziemy je w każdym sklepie. Przepis został nieco unowocześniony, żeby ten kultowy deser z PRL-u wyszedł jak najlepszy.
Domowy budyń jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy. Mleko stanowi źródło wapnia. Dostarcza też magnezu i witamin z grupy B. Z kolei żółtko zawiera luteinę i beta-karoten poprawiające wzrok i odporność.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia tego przysmaku z PRL-u? Oto dokładna lista:
- 150 g mleka;
- 10 g skrobi ziemniaczanej;
- 10 g cukru;
- 5 g masła 83 proc.;
- 1 żółtko;
- opcjonalnie: odrobina aromatu waniliowego.
Cukier można zastąpić innym, zdrowszym słodzidłem, tj. ksylitol, erytrytol lub słodzik bez kalorii.
Przepis na domowy budyń
Żeby zrobić domowy budyń, na początek umieszczamy w garnku żółtko, masło, słodzidło i aromat waniliowy. Dolewamy do tych składników połowę mleka, a do jego reszty dosypujemy skrobię ziemniaczaną i ją mieszamy do pozbycia się grudek.
Następnie zajmujemy się składnikami w garnku. W tym celu zaczynamy podgrzewać je na średnim ogniu, ciągle mieszając trzepaczką - musi powstać jednolita masa.
Gdy zacznie się lekko gotować, to zmniejszamy nieco ogień i dolewamy cienką stróżką mleko ze skrobią. Nie przestajemy mieszać całości. Wszystkie składniki muszą się połączyć.
Gdy już to nastąpi, to wtedy zwiększamy ogień i gotujemy budyń do momentu, aż zgęstnieje. Czasem trzeba będzie ponownie go zamieszać, jeżeli jeszcze zauważymy grudki.
Tak przygotowany budyń możemy zjeść na ciepło lub zimno. Warto urozmaicić jego smak, dolewając sok malinowy lub dorzucając ulubione owoce. Można też wykorzystać go do ciast z nadzieniem budyniowym.
Zobacz też:
Przepis na najlepsze kruche ciasto mam od babci. Na myśl o jednym składniku wiele osób złapie się za głowę
Ekspresowa przekąska była hitem w PRL-u. Bez pieczenia, w sam raz do niedzielnej kawki
Włosi kochają, a Polacy gardzą. Ta część cukinii jest najsmaczniejsza