Metrowiec charakteryzuje się przede wszystkim niepowtarzalnym wyglądem. Składa się z dwóch biszkoptów: jasnego i ciemnego, które przekładane są aksamitnym kremem budyniowym. Z wierzchu na deser nakłada się zwykle polewę czekoladową, ale można ją zastąpić bitą śmietaną, cukrem pudrem lub wiórkami czekoladowymi. Całość prezentuje się znakomicie, a przede wszystkim doskonale smakuje. Jak przygotować to kultowe ciasto?
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Z czego składa się ciasto? Wszystkie składniki na metrowca
Składniki na ciasto jasne:
szklanka mąki pszennej,
2/3 szklanki cukru,
3 jajka,
łyżka cukru waniliowego,
1/4 szklanki oleju,
2 łyżki wody,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na ciasto ciemne:
2/3 szklanki mąki pszennej,
dwie łyżki kakao,
2/3 szklanki cukru,
łyżka cukru waniliowego,
3 jajka,
1/4 szklanki oleju,
2 łyżki wody,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem budyniowy:
250 gramów masła,
2/3 szklanki cukru pudru,
2 szklanki mleka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka cukru waniliowego,
4 żółtka.
Składniki na polewę czekoladową:
100 gramów masła,
80 gramów cukru pudru,
3 łyżki mleka,
3-4 łyżki kakao.
Zobacz też: Nie tylko w mące i kaszy. W tym miejscu mole mogą złożyć choćby 400 jaj dziennie
Ile czasu piecze się metrowiec? Przepis krok po kroku
Pracę zaczynamy od przygotowania jasnego ciasta. W tym celu oddzielamy najpierw żółtka od białek i ubijamy białka na sztywną pianę. W trakcie miksowania dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku. Gdy składniki już się połączą, powoli dolewamy olej i wodę. Na koniec dosypujemy do ciasta przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy na gładką, jednolitą masę bez grudek i przelewamy ją do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Teraz pora na ciemną warstwę. Przygotowujemy ją w ten sam sposób co jasną, ale do surowego ciasta dodajemy jeszcze kakao.
Gdy ciasta się pieką, zabieramy się za masę budyniową. Najpierw gotujemy w rondelku 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka dokładnie mieszamy w misce z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Następnie ostrożnie dolewamy tę porcję do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając (aby nie powstały grudki). Całość trzymamy na ogniu jeszcze przez około minutę, aż budyń zgęstnieje i pozostawiamy później do ostygnięcia. W międzyczasie ucieramy mikserem masło na puszystą masę i dodajemy ją do schłodzonego budyniu. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Po wyjęciu ciast z piekarnika i ostudzeniu ich, kroimy je na kromki o grubości około 2 centymetrów. Następnie smarujemy je obficie masą budyniową i układamy w tortownicy kolorami naprzemiennie. Pozostałą masę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Tak przygotowany metrowiec odkładamy do lodówki, by masa zesztywniała.
Gdy ciasto leżakuje w lodówce, przygotowujemy polewę czekoladową. W tym celu roztapiamy masło i dodajemy do niego stopniowo kakao, cukier puder oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy, ale już bez gotowania. Następnie rozprowadzamy polewę po cieście i ponownie chowamy je do lodówki. Po kilku godzinach będzie gotowe do podania.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.




![Fit-out sklepów sieciowych: czego nauczyła nas realizacja IKEA w Bielsku-Białej [CASE STUDY BIKSTYL]](https://img.czecho.pl/2025/11/fit_out_sklepow_sieciowych_czego_nauczyla_nas_realizacja_ikea_w_bielsku_bialej_479f.jpg)





