Dereń jadalny to pochodząca z Europy Środkowej i Południowo-Wschodniej roślina z rodziny dereniowatych. Jej owoce są czerwone, a swoim kształtem przypominają śliwki. Późną jesienią, gdy tracą charakterystyczną goryczkę i cierpkość, zaczynają się ich zbiory.
REKLAMA
Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności:
Dereń jadalny - dlaczego warto włączyć go do swojej diety?
Mimo iż owoce te wyróżnia wiele prozdrowotnych adekwatności, przez cały czas są mało znane i niedoceniane. Jak dowiadujemy się z artykułu, który ukazał się na serwisie zdrowie.gazeta.pl, dereń jest bogaty między innymi w witaminy C, E i A. Poza tym ze względu na wysoką zawartość żelaza poleca się go osobom zmagającym się z anemią. Gdy jest regularnie spożywany, działa kojąco na bóle głowy, bezsenność, bladą skórę i łamliwe włosy. Owoce te są bogate także w:
potas,
wapń,
fosfor,
magnez,
cynk.
Nie możemy zapominać także o tym, iż włączenie do diety derenia doskonale wpływa na odporność, co jest szczególnie ważne w okresie infekcji. Warto też zwrócić uwagę na ceny owoców. W Polsce zaczynają się one najczęściej od 15 złotych za kilogram, gdyż dereń jest rośliną dosyć powszechną w naszych rejonach. Natomiast w krajach zachodnich za ten prozdrowotny rarytas musimy zapłacić już znacznie więcej.
Dereń jadalny w kuchni - przepis na herbatę i konfiturę
Owoce derenia możemy jeść na surowo. Nie wszystkim jednak odpowiada ich smak. W takich przypadkach warto zdecydować się na domowe przetwory, takie jak na przykład soki czy konfitury. Z owoców możemy przygotować także wzmacniającą odporność herbatę. Oto prosta receptura krok po kroku:
Czubatą łyżkę stołową owoców wsypujemy do szklanki,
zalewamy wrzątkiem,
odstawiamy na mniej więcej kwadrans,
po upływie tego czasu herbata nadaje się do picia.
Wielu fanów ma także domowa konfitura z owoców derenia. Składniki, których potrzebujemy do jej przygotowania to:
kilogram owoców,
dwa kilogramy cukru,
pół litra wody.
Owoce myjemy, przebieramy i drylujemy. Następnie gotujemy syrop (woda i cukier). Gdy już jest gotowy, dodajemy owoce i odstawiamy garnek pod przykryciem na dobę. Następnego dnia całość gotujemy do wrzenia na dużym ogniu. Potem zmniejszamy ogień i smażymy, aż owoce staną się przezroczyste. Gorącą konfiturę wkładamy do wyparzonych słoików, a na koniec przez chwilę pasteryzujemy. Czy jadasz owoce derenia? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.