Robienie gołąbków jest dość czasochłonne. Główki kapusty należy ugotować, aby zmiękczyć ich liście. Okazuje się, iż można ominąć ten proces dzięki kiszonkom z liści winogron. Od razu będą gotowe do przyjęcia mięsnego czy warzywnego farszu. Sprawdź, jak zrobić te nietypowe przetwory.
Przepis na kiszone liście winogron
Składniki:
- 50 liści winogron;
- 1 l wody;
- 2 ząbki czosnku;
- 10 ziaren gorczycy;
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej.
Przygotowanie:
Na początek dokładnie myjemy liście winogron i wrzucamy je do wrzątku na 2 minuty. Potem opłukujemy listki zimną wodą na durszlaku i rozkładamy na ręczniku papierowym, aby wyschły.
W kolejnym kroku układamy po 10 listków na sobie i zawijamy je w ciasne rulony. Tak przygotowane porcje wkładamy pionowo do słoika. Dorzucamy także czosnek oraz ziarna gorczycy.
Następnie przygotowujemy solankę: zagotowujemy 1 l wody i wsypujemy sól kamienną. Całość dokładnie mieszamy - sól musi się rozpuścić.
Gdy solanka ostygnie do temperatury pokojowej, to zalewamy nią słoik i odstawiamy, jednak nie dokręcamy wieczka. Odstawiamy kiszone liście winogron w ciepłe miejsce i dopiero po 3-4 dniach zakręcamy naczynie i odstawiamy je do lodówki.
Jak wykorzystać kiszone liście winogron w kuchni?
Jak już wspomniano, dzięki kiszonym liściom winogron będziemy mogli przygotować greckie danie, czyli dolmades, które dorównują polskim gołąbkom. Wówczas w listki zawijamy mięso mielone zmieszane z ryżem doprawione ziołami, tj. pietruszka, mięta, koperek. Oczywiście standardowo używamy też soli i pieprzu.
W kiszone liście winogron możemy zawijać sery np. grillowany halloumi. Będzie smakował wspaniale na zimno, oblany sosem jogurtowym. Mięsny farsz zastąpią także warzywa lub ryba z grilla. Świetnie sprawdzą się również w wersji na słodko z suszonymi owocami, tj. morele, śliwki, figi.
Zobacz też:
Większość osób wyrzuca do kosza, ja robię z nich dżem. Nie ma sobie równych
Tego nie jedź na urlopie all inclusive. Może ci poważnie zaszkodzić
Wygląda jak cukinia, smakuje jak melon. Spróbuj, a przekonasz się, iż lepszego ogórka nie jadłeś