Używasz tego oleju w kuchni? Jeden błąd i na talerzu lądują rakotwórcze związki
Zdjęcie: Olej słonecznikowy uwalnia rakotwórcze związki - wystarczy jeden błąd / Shutterstock
Polacy notorycznie popełniają ten błąd, kiedy używają oleju słonecznikowego. Ten olej jest jednym z najczęściej używanych tłuszczów w polskich kuchniach. Jest tani, łatwo dostępny i wielu z nas ma go zawsze pod ręką. Niestety, mało kto zdaje sobie sprawę, iż smażenie na nim może być groźne dla zdrowia. Pod wpływem wysokiej temperatury w oleju zachodzą reakcje, które uwalniają szkodliwe związki, w tym aldehydy o potencjalnym działaniu rakotwórczym.





![Twoja krew może uratować życie! Rozmowa z lek. Karolem Chojnackim, specjalistą medycyny rodzinnej w punkcie poboru krwi SP ZOZ w Szamotułach [FILM]](https://i0.wp.com/wielkopolskamagazyn.pl/wp-content/uploads/2025/11/20251106_1059230.jpg?ssl=1)





