Czytaliście kiedykolwiek zalecenia producenta na opakowaniu papieru do pieczenia? Nie? W takim razie zdecydowanie warto to zmienić. Okazuje się bowiem, iż choćby tak nieskomplikowany przedmiot, wymaga konkretnego - poprawnego - używania. W przeciwnym razie narażamy się na spore ryzyko.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak najłatwiej wyczyścić urządzenia kuchenne - piekarnik, zmywarkę i kran?
Robisz to z papierem do pieczenia? Mało kto o tym wie, a to duży błąd
Kwestię instrukcji obsługi papieru do pieczenia nagłośniła jedna z autorek bloga cukierniczego Cake it. W jednym z postów na Instagramie zwróciła uwagę na to, iż wiele osób (w tym także ona sama do tej pory) często popełnia dwa duże błędy, używając "pergaminu". To można źle stosować tego typu produkt? A no można. - Papier do pieczenia jest bezpieczny pod warunkiem, iż stosujesz go zgodnie z instrukcją z opakowania - zaczęła autorka.
Nie używaj w temperaturze powyżej 220, a czasem choćby 200 stopni! Nie używaj wielokrotnie! Nieprzywierająca powłoka gwałtownie się spala i może uwalniać substancje niekorzystne dla zdrowia
- ostrzegła w nagraniu.
Trzeba przyznać, iż o tej kwestii wiele osób nie miało pojęcia (my same również jesteśmy zaskoczone). Skoro to papier "do pieczenia", to powinien się nadawać do wyższej temperatury, niż ta, w której piecze się dość często. Poza tym to tylko papier. Co może być w nim szkodliwego?
Okazuje się, iż jest pokryty specjalną powłoką z silikonu albo quilonu, które mają neutralny wpływ na jedzenie, z którym mają styczność - jednak pod warunkiem, iż używamy ich zgodnie z zaleceniami. "Maksymalna dopuszczalna temperatura użycia (200 lub 220 stopni) zależy od rodzaju papieru, a dokładniej od warstwy nieprzywierającej - silikonu lub quilonu" - czytamy we wpisie. Warto więc zapoznać się z instrukcją na opakowaniu i sprawdzić, w jakiej temperaturze można piec nasz pergamin.
Czy trzeba rezygnować z papieru do pieczenia? Nie, ale...
W komentarzach pojawiła się kwestia popularnego w ostatnich miesiącach sernika baskijskiego. To ciasto piecze się choćby w 250 stopniach. Co więc zrobić w sytuacji, gdy chcemy je zrobić, a nie możemy użyć tradycyjnego papieru do pieczenia? Z odpowiedzią przychodzi inna internautka:
Nasze babcie nie używały papieru do pieczenia - foremkę smarowały tłuszczem i obsypywały np. bułką tartą
- czytamy. I trzeba przyznać, iż jest to rozwiązanie najbardziej ekologiczne. Inną opcją jest wykorzystanie specjalnej maty silikonowej, która jest przystosowana do pieczenia w wyższej temperaturze (zawsze sprawdzajmy instrukcje od producenta).
Jedna z użytkowniczek zwróciła też uwagę na to, iż na opakowaniu papieru, który ona sama stosuje, widnieje informacja, iż można go używać wielokrotnie. To jak najbardziej możliwe. Dlatego tak ważne jest, by zapoznać się z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu.