MGOPS zachęca do wspierania Jadłodzielni

tkn24.pl 8 godzin temu

Konecka Jadłodzielnia świeci pustkami. Po naszym ostatnim artykule odezwali się do nas przedstawiciele Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej informując, iż miejsce to czeka na dary od poniedziałku do piątku w godzinach 7:30-19:00, ale zainteresowanie jest znikome. Apelujemy więc o wsparcie dla tego miejsca oraz przypominamy jego zasady.

Konecka Jadłodzielnia znajduje się w siedzibie Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Końskich przy ul. Armii Krajowej 22, w przedsionku wejścia głównego. Czynna jest codziennie, w dni robocze od godz. 7.30 do godz. 19.00.

Z Jadłodzielni mogą korzystać Przekazujący i Odbierający żywność, czyli wszyscy chętni mieszkańcy.

Kilka słów o zasadach oddawania żywności:

Jadłodzielnia przyjmuje:

  • żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu,
  • żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – adnotacja „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”,
  • produkty zapakowane fabrycznie, produkty w opakowaniach zamkniętych np. w słoikach próżniowych, puszkach
  • produkty suche (mogą być napoczęte), np. mąka lub ryż, w oryginalnym opakowaniu i powtórnie starannie i szczelnie zapakowane,
  • zapakowane pieczywo,
  • sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach,
  • świeże warzywa i owoce,
  • wyroby i przetwory własne domowe, np. ciasta lub zupy czy marynaty, starannie i szczelnie zapakowane w słoikach, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania.

Jadłodzielnia nie przyjmuje:

  • produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”,
  • produktów wykazujących oznaki popsucia, z nietypowym zapachem lub kolorem, nadgniłych, z wydętym wieczkiem,
  • produktów nadjedzonych, napoczętych, np. otwartych puszek czy słoików,
  • żadnego rodzaju surowego mięsa oraz potraw z niego przyrządzonych, np. tatar, itp.
  • dań zawierających surowe jaja, np. domowych majonezów, kremów z dodatkiem surowych jaj, itp.
  • wyrobów z niepasteryzowanego mleka,
  • produktów, które wymagają warunków chłodniczych, a przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
  • produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,
  • produktów, które miały kontakt z pleśnią lub odpadami spożywczymi czy komunalnymi,
  • alkoholu.

Więcej na stronie jednostki TUTAJ oraz w regulaminie TUTAJ.

Idź do oryginalnego materiału