Dość często do obiadu podajemy ziemniaki. Zdarza się, iż nie wszystkie zostaną zjedzone. Na szczęście nie musimy ich marnować, ponieważ możemy je wykorzystać, przygotowując zdrową i smaczną sałatkę. W dodatku zrobienie jej zajmie nam zaledwie kilka minut i nie potrzebujemy wielu produktów, aby cieszyć się odżywczą przekąską na kolację czy do pracy. Podpowiadamy, jak zrobić szybką sałatkę z ugotowanych ziemniaków.
Sałatka z ziemniaków - to pyszny i łatwy do przyrządzenia posiłek
Często po obiedzie zostaje nam nadmiar ugotowanych ziemniaków. Śmiało możemy wykorzystać je do naszej sałatki. Natomiast jeżeli nie mamy ziemniaków z obiadu, to musimy je ugotować. Najlepiej włożyć je do wody bez obierania, ponieważ wtedy będą miały większą wartość oraz zachowają swój kształt. W dodatku korzystnie wpłynie to na ich konsystencję.
Po wystudzeniu obieramy i kroimy ziemniaki. Oprócz tego bazowego składnika nie będziemy potrzebowali wielu produktów. Musimy wyposażyć się jedynie w por oraz ogórek kiszony, a także składniki potrzebne do stworzenia smacznego sosu. Możemy także wzbogacić naszą sałatkę o posiekaną pietruszkę czy szczypiorek.
Zaletą tej sałatki jest także to, iż nie jest ona wysokokaloryczna. Przygotowywana według poniższego przepisu, zawiera jedynie około 150 kcal w 1 porcji.
Czytaj również: Kopytka będą miękkie, ale się nie rozpadną. Zastosuj trik mojej babci
Jak przygotować smaczną i szybką sałatkę z ziemniaków? To prostsze niż myślisz
Przygotowanie tej sałatki nie zajmie nam wiele czasu, zwłaszcza gdy zostały nam ziemniaki z obiadu. Warto więc wykorzystać je właśnie w tym celu, tworząc tym samym odżywczą kolację lub pyszny posiłek na wynos do pracy czy szkoły.
Chcąc zrobić 4 porcje tej smacznej przekąski, musimy wyposażyć się w następujące produkty:
- 5 ugotowanych ziemniaków,
- 3 ogórki kiszone,
- 4 łyżeczki jogurtu naturalnego,
- pół pora,
- natka pietruszki,
- 2 łyżeczki majonezu,
- sól,
- pieprz.
Samo przyrządzenie sałatki jest niezwykle szybkie i proste. Ugotowane ziemniaki, kiszone ogórki oraz por kroimy w talarki. Następnie siekamy natkę pietruszki i wszystko wrzucamy do miski. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Kolejnym krokiem jest dodanie majonezu połączonego z jogurtem. Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy na pół godziny do lodówki. Naszą sałatkę możemy również urozmaicić innymi ulubionymi składnikami. Świetnie pasować do niej będzie cebula, kukurydza, oliwki czy zielony groszek.
Zobacz też:
Ciasto "proboszcz na pielgrzymce" zachwyci gości. I zniknie ze stołu w 3 sekundy
Biszkopt wyjdzie puszysty i nie opadnie. Wystarczy, iż dolejesz to do masy
Lubisz placki ziemniaczane? Wypróbuj tych w wersji francuskiej, a nie wrócisz do zwykłych