Uważaj na podrobione lody we Włoszech. Tradycyjne gelato wyróżniają dwa szczegóły

kobieta.gazeta.pl 1 dzień temu
Jak rozpoznać dobre gelato? jeżeli lecisz do Włoch, koniecznie sprawdź, by się nie naciąć. Na tle zwykłych lodów wyróżniają je przede wszystkim dwa szczegóły. Zwróć na nie uwagę, a zyskasz pewność.
Nie wyobrażasz sobie podróży do Włoch bez rozkoszowania się obłędnym w smaku i idealnie kremowym gelato? prawdopodobnie nie tylko ty. Jednak zanim z entuzjazmem podejdziesz do pierwszej lepszej lodziarni, lepiej uważaj. Okazuje się bowiem, iż dochodowy interes zwietrzyli również oszuści, którzy sprzedają produkty niemające nic wspólnego z oryginalnym przysmakiem. Na co zwrócić uwagę, by nie dać się oszukać?


REKLAMA


Zobacz wideo Kilka przepisów na lody, które zrobisz w domu


Na co uważać w Rzymie? Zanim kupisz, sprawdź
Jak informuje portal express.co.uk, szczególną ostrożność należy zachować m.in. w Rzymie, gdzie wyjątkowo łatwo się naciąć nie tylko na zawyżone ceny, ale także "tradycyjne" produkty, które z tymi prawdziwymi nie mają wiele wspólnego. Dotyczy to przede wszystkim sprzedawanych na każdym kroku gelato, czyli pysznych, kremowych lodów rzemieślniczych pochodzących z Włoch o gęstej konsystencji. Co odróżnia je od pozostałych mrożonych deserów?


Jak rozpoznać dobre gelato? Lody. Fot. pexels.com / kpaukshitite


Czym się różni lód od gelato? Tak rozpoznasz "podróbkę"
Portal kulinarny TheKitchn.com wyjaśnia, iż główną różnicą pomiędzy gelato a zwykłymi lodami jest ich konsystencja. Uzyskują ją dzięki znacznie wolniejszemu mieszaniu, które sprawia, iż specjał ma bardziej zwartą strukturę. Ponadto zawiera więcej mleka, a za to mniej śmietanki i jajek (niekiedy w ogóle ich nie ma w składzie). Ciekawostką jest również, iż prawdziwe gelato trzymane są w nieco wyższej temperaturze niż zwykłe lody, przez co są bardziej jedwabiste i miękkie, a niższa zawartość tłuszczu sprawia, iż ich główny smak jest bardziej wyrazisty.


jeżeli chcesz spróbować prawdziwego gelato, jeszcze przed zakupem zwróć uwagę nie tylko na konsystencję, ale także jeszcze jeden szczegół. Przede wszystkim przyjrzyj się kolorom oferowanych smaków. jeżeli są jaskrawe, nasycone i niecodzienne, np. niebieskie, raczej nie masz do czynienia z oryginałem, gdyż do tradycyjnego gelato używa się tylko naturalnych barwników, np. z owoców. Z tego powodu barwy są raczej delikatniejsze i stonowane. Poza tym przyjrzyj się ich konsystencji. Dobrym zwyczajem, który może uchronić cię przed rozczarowaniem, jest też sprawdzanie opinii danych miejsc lub zaciągnięcie informacji u źródła, czyli miejscowych. Z pewnością polecą ci sprawdzone miejscówki. Wolisz zwykłe lody czy kremowe gelato? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału