Uważaj, jeżeli kupujesz paczkowaną sałatę. Nie pomoże choćby mycie

natemat.pl 1 dzień temu
Paczkowana sałata jest chętnie przez nas kupowana z powodu wygody – w gotowych miksach mamy nierzadko kilka rodzajów sałaty, nie tylko poszatkowanej, ale często także umytej. Przynajmniej tak przekonuje producent. Co innego twierdzą za to dietetycy – Anna Jedrej ostrzega przed paczkowaną sałatą, której spożywanie niesie ze sobą pewne ryzyko.


Paczkowana sałata – ryzyko dla zdrowia


Okazuje się, iż choć zapakowana już w folię sałata jest wyborem wygodnym, to może być także niebezpieczne dla naszego zdrowia. Bywa źródłem bakterii takich jak Escherichia coli i Salmonella.

Dietetyczka Anna Jedrej wskazuje, iż wilgotne środowisko w opakowaniu sprzyja namnażaniu bakterii. Jak wskazuje, przywierają one do liści warzywa, a biofilm utrudnia ich usunięcie. To jednak niejedyne zagrożenia, o których alarmuje ekspertka.

Problemem jest też sam plastik, jak wskazała – plastikowe opakowania mogą uwalniać szkodliwe substancje, co dodatkowo zagraża zdrowiu. Hermetyczne zamknięcie sprzyja rozwojowi drobnoustrojów, a procesy technologiczne obniżają wartość odżywczą warzywa.



– Nie pomoże choćby wielokrotne płukanie w czystej wodzie – ostrzega na Instagramie dietetyczka Anna Jędrej.

Należy zwrócić uwagę na to, iż wystarczy zaledwie kilka zepsutych liści, a cała torebka sałaty nie będzie nadawać się do zjedzenia. Błędem jest wyrzucenie tylko tych liści, na których pleśń jest widoczna, bo na innych też rozwijają się bakterie, niewidoczne jeszcze gołym okiem.

Dietetyczka zachęca do kupowania sałaty świeżej, niepakowanej i faktycznie najlepiej robić to u lokalnych dostawców np. na rynkach, ale nie zawsze mamy taką możliwość. Dlatego jeżeli koniecznie chcesz wybrać sałatę paczkowaną, upewnij się, iż nigdzie nie widzisz pleśni czy zwiędłych liści i jak najszybciej wyjmij ją z opakowania.

Idź do oryginalnego materiału