Uparta babka nie chce wyjść z formy? Natłuszczenie to nie wszystko. Musisz ją otulić

kobieta.gazeta.pl 1 dzień temu
Podczas nadchodzących świąt nie może zabraknąć pysznej i puszystej babki wielkanocnej. Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci, jednak czasem może przysporzyć niemałych problemów. Co zrobić, gdy babka nie chce wyjść z formy? Podpowiadamy.
Babka wielkanocna to tradycyjne polskie pieczywo cukiernicze. Przygotowuje się ją poprzez zmieszanie drożdży piekarskich z ciepłym mlekiem, mąką, cukrem oraz odrobiną soli. Kiedy rozczyn wyrośnie, dodaje się jajka, mąkę i ulubione dodatki jak np. rodzynki, kruszone orzechy, skórkę pomarańczową czy kawałki czekolady. Chociaż jej zrobienie nie jest wymagające, kłopoty mogą zacząć się po upieczeniu. Sprawdź, co zrobić, gdy babka nie chce wyjść z formy i jak ją wyjąć, aby jej nie popsuć.


REKLAMA


Zobacz wideo Zrobiłam pączki na opak. Tak robiła je moja babcia


Co zrobić, gdy babka nie chce wyjść z formy? Trik ze ściereczką ułatwi zadanie
Po upieczeniu ciasto powinno nie tylko smakować, ale i dobrze wyglądać. jeżeli babka nie chce wyjść z formy, pamiętaj, by dać jej chwilę na odpoczynek. Zanim spróbujesz ją wyjąć, odczekaj około 10 do 15 minut. Przydatnym trikiem jest postawienie formy na mokrej ściereczce i "otulenie" jej boków. Dzięki temu szybciej się schłodzi, a ciasto nie będzie przywierać do brzegów.
PORADA! jeżeli babka jest wyjątkowo uparta, formę możesz też delikatnie ostukać. Rób to jednak ostrożnie i z wyczuciem, aby nie naruszyć ciasta.


Najbardziej wilgotna babka wielkanocna Pawel Kacperek/iStock Najbardziej wilgotna babka wielkanocna Pawel Kacperek/iStock


Co zrobić, żeby babka odeszła od formy? Warto działać zawczasu i przed wyłożeniem ciasta obficie wysmarować formę tłuszczem, który zapobiegnie przywieraniu. Dodatkowo masło lub margaryna ułatwia przewodzenie ciepła, więc sprawi, iż ciasto lepiej dopiecze się na spodzie i bokach.


Jaka forma do babki będzie najlepsza? To najlepszy wybór
Klasycznym wyborem jest tradycyjna forma do bab, czyli metalowa z tzw. kominem. Dobrze się nagrzewa i dopieka ciasto w środku, jednak często sprawia problemy z wyjęciem gotowej babki. Alternatywą jest forma silikonowa. Łatwa w czyszczeniu i lekka, a do tego elastyczna, dzięki czemu wyjęcie ciasta jest znacznie prostsze. Najlepsze ciasto na Wielkanoc to... Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału