Błąd pierwszy popełniamy już na etapie wyboru ogórków
Już w momencie wybierania ogórków w sklepie czy na straganie możemy popełnić błąd, który mocno wpłynie na jakość kiszonki. Najlepiej wybierać młode egzemplarze o średniej wielkości oraz w jasnym kolorze. Możemy także sprawdzić ogórki testem ręki — nie powinny się wyginać, gdy na nie naciskamy. Dzięki temu będziemy mieli pewność, iż po zakiszeniu ogórki nie okażą się puste w środku. Jakość ogórków może też wpłynąć na ich smak po ukiszeniu, więc powinniśmy wybierać jak najlepsze okazy do przygotowania przetworów.
Sprawdź również: Moja babcia robi pełną blachę tego ciasta. Po kwadransie zostają tylko okruszki
Drugi błąd — wybór soli będzie kluczowy
Kolejnym błędem podczas kiszenia ogórków jest wybór soli. W większości naszych domów używamy zwykłej soli kuchennej, jednak nie sprawdzi się ona w przypadku kiszenia ogórków. Zawarty w niej jod sprawi, iż cały proces fermentacji zostanie opóźniony. Oznacza to, iż gdy zbyt wcześnie wyjmiemy ogórki, będą jeszcze nieukiszone, a jeżeli zostawimy je w zalewie zbyt długo, mogą się zepsuć. Do kiszenia ogórków należy używać soli kamiennej, która nie opóźnia procesu fermentacji, a dodatkowo zawiera cenne minerały.
Sprawdź również: Młoda kapusta z koperkiem z przepisu mojej mamy. Tak delikatna, iż rozpływa się w ustach
Błędy podczas kiszenia ogórków dotyczą też zalewy oraz przypraw
Do zniweczenia naszych planów dotyczących ogórków kiszonych może także doprowadzić nieodpowiednia ilość zalewy czy zły wybór przypraw. Pamiętajmy, iż zalewy musi być tyle, by przykryła ona wszystkie ogórki wraz z przyprawami. Dodatkowo nie mogą one być ułożone zbyt luźno i wypływać na powierzchnię. W obu przypadkach może dojść do zepsucia się naszych przetworów. jeżeli chodzi o przyprawy, to powinniśmy przede wszystkim skupić się na czosnku, chrzanie (korzeń lub liście), a także baldachach kopru. Z kolei lepiej unikać dodawania liścia laurowego, pieprzu ziarnistego czy ziela angielskiego, gdyż nasze kiszone ogórki nabiorą gorzkiego smaku.
Zobacz też:
Ta roślina wspomaga odchudzanie. Pij regularnie lub dodaj do sałatki
Te maślane ciasteczka zrobisz tylko z 3 składników. Tak szybkie i tanie, iż trudno uwierzyć
Nie musisz jechać do Włoch na pizzę neapolitańską. Tak zrobisz ją samodzielnie