jeżeli chcesz zaserwować swoim domownikom i gościom coś naprawdę pysznego na obiad, to mamy na to rozwiązanie. Proponujemy udziec z kurczaka zapiekany z serem i pieczarkami oraz kotlety jajeczne z warzywami. Oba dania można podać z tymi samymi dodatkami. Świetnie będą pasowały opiekane ziemniaki i tradycyjna wielkanocna ćwikła z chrzanem.
REKLAMA
Zobacz wideo Ten sos jest lepszy niż majonez. Zrobiłam chrzanowy kogel-mogel
Tradycyjne obiady wielkanocne. Jakich składników będziesz potrzebować do przygotowania soczystych udek?
Żurek i barszcz biały - to te dania najczęściej są wymieniane jako tradycyjne obiady wielkanocne, jednak trzeba przyznać, iż w wielu domach są one serwowane raczej rano, w trakcie uroczystego śniadania. Dlatego na świąteczny obiad mamy inną propozycję. Do przygotowania udek drobiowych będziesz potrzebować następujących składników:
10 sztuk udźców z kurczaka
350 g sera żółtego tartego
350 g pieczarek
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
Co na obiad wielkanocny? Przygotuj aromatycznego kurczaka
jeżeli wciąż zastanawiasz się, co na obiad wielkanocny zaserwować swoim najbliższym, to koniecznie wypróbuj tę recepturę. Przygotowanie jest proste. Zaczynamy od zamarynowania udek:
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
Oprószamy ze wszystkich stron solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka
Wstawiamy na dwie godziny do lodówki
Zobacz też: To ciasto idealnie pasuje do świąt. Kiedyś każdy się nim zajadał. Wbrew pozorom przepis jest prosty
Tradycyjny obiad wielkanocny. Dowiedz się, jak przygotować rozpływające się w ustach danie
Buraczki z chrzanem to najczęstsze dodatki serwowane na tradycyjny obiad wielkanocny. Świetnie będą pasowały także do naszego dania. Soczyste udka przygotujesz zgodnie z poniższą recepturą:
Mięso wyjmujemy z lodówki na godzinę przed dalszą obróbką
Na patelni rozgrzewamy olej
Smażymy udźce z obu stron na rumiany kolor
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry
Podsmażamy na patelni, przyprawiając solą i pieprzem
Na każdy kawałek mięsa wykładamy po łyżce podsmażonych pieczarek
Posypujemy startym serem żółtym i polewamy odrobiną oleju
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Pieczemy przez 20 minut
Co podać na obiad wielkanocny bezmięsny? Wypróbuj ten przepis
Choć na polskich stołach w święta najczęściej króluje mięso, to nie każdy je spożywa bądź przepada za jego smakiem. Co podać na obiad wielkanocny w takiej sytuacji? My proponujemy kotlety jajeczne. Danie przygotujesz z następujących składników:
10 jajek ugotowanych na twardo
2 jajka surowe
65 g bułki tartej (plus do obtoczenia kotletów)
200 g startego żółtego sera
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz
olej do smażenia
Zobacz też: Wyskokowy napój zamiast do kieliszka wlej do garnka. Czarne pisanki to hit na Wielkanoc
Obiad wielkanocny - przepisy na smakowite dania, które warto wypróbować. Przygotowanie kotletów krok po kroku
Za chwilę dowiesz się, jak z powyższych składników wyczarować przepyszny obiad wielkanocny. Przepisy świąteczne bardzo często bazują na ugotowanych jajkach, bo to właśnie one najbardziej kojarzą się z potrawami wielkanocnymi. Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:
Jajka obieramy ze skorupek i rozgniatamy widelcem
Do miski z ugotowanymi jajkami dodajemy jajka surowe, bułkę tartą, ser żółty, natkę pietruszki i przyprawy
Wszystko bardzo dokładnie mieszamy
Z powstałej masy formujemy okrągłe kotlety
Obtaczamy w bułce tartej
Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor
Gdy kotlety będą miały złocisty kolor, zdejmujemy je z patelni i wykładamy na talerz
Obiad wielkanocny wegetariański z jeszcze większą ilością warzyw. Dopasuj przepis do własnych upodobań
Lista składników na obiad wielkanocny wegetariański w przedstawionej wyżej formie nie jest zamknięta. jeżeli chcesz, to do masy jajecznej możesz dodać więcej warzyw, dzięki czemu smak kotletów będzie bardziej zróżnicowany. Świetnie będą pasować m.in.:
brokuły
kukurydza
groszek zielony
czerwona papryka
Kotlety jajeczne nadają się także do pieczenia. Jest to zdrowsza wersja dania, która jest równie smaczna i warta wypróbowania.
Którą wielkanocną potrawę lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.