Tym rogalikom nie da się oprzeć. Ciasto przygotujesz z trzech składników

top.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: /Pixel


Nie ma nic lepszego niż domowe wypieki, które zachwycają swoim smakiem i aromatem. Szczególnym uznaniem cieszą się rogaliki wypełnione po brzegi pysznym dżemem czy też czekoladą. Dobrze więc znać sprawdzony przepis, za pomocą którego przygotujesz ten smakołyk, którym twoja rodzina będzie zachwycona. Więcej nie upieczesz rogalików na podstawie innej receptury.

Rogaliki to taki wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za tą słodkością. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli, gdyż często kojarzą się z beztroskim czasem dzieciństwa, kiedy to babcia częstowała świeżo upieczonymi rogalikami z marmoladą. Z łatwością można wrócić do tych czasów, przygotowując takie rogaliki. Zwłaszcza iż ciasto na nie przygotujesz z zaledwie trzech składników.

Domowe rogaliki — wypiek dobry na każdą okazję

Domowe rogaliki to dobry pomysł na przekąskę do kawy czy też jako poczęstunek dla gości. Zachwycają swoim smakiem i w tym wypadku również łatwością wykonania. Wcale nie potrzeba skomplikowanych receptur, aby przygotować przepyszne rogaliki, które można wypełnić dżemem, kremem czekoladowym czy też innym nadzieniem.

W przypadku tego przepisu kluczem jest metoda proporcji 1:1:1. Co oznacza to w praktyce? Do przygotowania ciasta na rogaliki wystarczą trzy składniki, które należy wykorzystać przy zachowaniu takich samych proporcji. A więc masło, mąkę i ser twarogowy wymagają takiej samej gramatury.

Ponadto należy pamiętać o wypełnieniu rogalików swoim ulubionym nadzieniem, a także o posmarowaniu rogalików surowym jajkiem przed włożeniem do piekarnika, aby te wyszły doskonale kruche i delikatne. Swoim smakiem zachwycą każdego. Lepiej więc od razu przygotować dwie porcje, bo ekspresowo znikną z talerza.

Zobacz także: Tak puszystych muffinek jeszcze nie jadłeś. Sekretem jeden składnik

Jak zrobić rogaliki z dżemem? Przygotuj te trzy składniki

Postępowanie według kroków opisanych w recepturze, a także dbanie o zachowanie odpowiednich proporcji to gwarancja udanego wypieku. Wystarczy, iż raz spróbujesz wykonać domowe rogaliki z tego przepisu, a już więcej nie sięgniesz po inny. Do ich zrobienia będziesz potrzebować następujących składników:

  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 300 g sera twarogowego

Dodatkowo:

  • Dżem lub inne nadzienie
  • Jajko
  • Cukier z wanilią

Sposób przygotowania:

Przyrządzanie ciasta na rogaliki zacznij od posiekania masła i połączenia go z mąką i twarogiem. Z powstałej zbitej masy utwórz dwie kule, owiń je folią spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki.

Po upływie czasu wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na odpowiednią grubość. Podziel obie części na około 8 trójkątów. Na każdy z nich nałóż łyżeczką niewielką ilość dżemu lub też innego ulubionego nadzienia. Następnie trójkąty zawiń tak, by powstały rogaliki.

Połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdy z nich posmaruj surowym jajkiem, a także posyp cukrem z wanilią. Blaszkę wsadź do rozgrzanego na 180 st. C piekarnika z opcją góra-dół. Rogaliki piecz przez około 20 minut. Po wyciągnięciu pozostaw na chwilę do ostygnięcia, aby nie poparzyć się ciepłym nadzieniem. Smacznego!

Może cię zainteresować: Zrobisz w kilkanaście minut i nasycisz całą rodzinę. Sprawdzi się na obiad lub kolację

Zobacz też:

Kruche ciasto wyjdzie idealne. Wystarczy, iż zapamiętasz tę zasadę

Wypróbuj ten przepis jeszcze przed Wielkanocą. 15-minutowa babka cytrynowa powala na kolana

Jaglanka nigdy więcej nie wyjdzie gorzka. Wystarczy, iż przed gotowaniem zrobisz to

Idź do oryginalnego materiału