Rogaliki to taki wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za tą słodkością. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli, gdyż często kojarzą się z beztroskim czasem dzieciństwa, kiedy to babcia częstowała świeżo upieczonymi rogalikami z marmoladą. Z łatwością można wrócić do tych czasów, przygotowując takie rogaliki. Zwłaszcza iż ciasto na nie przygotujesz z zaledwie trzech składników.
Domowe rogaliki — wypiek dobry na każdą okazję
Domowe rogaliki to dobry pomysł na przekąskę do kawy czy też jako poczęstunek dla gości. Zachwycają swoim smakiem i w tym wypadku również łatwością wykonania. Wcale nie potrzeba skomplikowanych receptur, aby przygotować przepyszne rogaliki, które można wypełnić dżemem, kremem czekoladowym czy też innym nadzieniem.
W przypadku tego przepisu kluczem jest metoda proporcji 1:1:1. Co oznacza to w praktyce? Do przygotowania ciasta na rogaliki wystarczą trzy składniki, które należy wykorzystać przy zachowaniu takich samych proporcji. A więc masło, mąkę i ser twarogowy wymagają takiej samej gramatury.
Ponadto należy pamiętać o wypełnieniu rogalików swoim ulubionym nadzieniem, a także o posmarowaniu rogalików surowym jajkiem przed włożeniem do piekarnika, aby te wyszły doskonale kruche i delikatne. Swoim smakiem zachwycą każdego. Lepiej więc od razu przygotować dwie porcje, bo ekspresowo znikną z talerza.
Zobacz także: Tak puszystych muffinek jeszcze nie jadłeś. Sekretem jeden składnik
Jak zrobić rogaliki z dżemem? Przygotuj te trzy składniki
Postępowanie według kroków opisanych w recepturze, a także dbanie o zachowanie odpowiednich proporcji to gwarancja udanego wypieku. Wystarczy, iż raz spróbujesz wykonać domowe rogaliki z tego przepisu, a już więcej nie sięgniesz po inny. Do ich zrobienia będziesz potrzebować następujących składników:
- 300 g mąki pszennej
- 300 g masła
- 300 g sera twarogowego
Dodatkowo:
- Dżem lub inne nadzienie
- Jajko
- Cukier z wanilią
Sposób przygotowania:
Przyrządzanie ciasta na rogaliki zacznij od posiekania masła i połączenia go z mąką i twarogiem. Z powstałej zbitej masy utwórz dwie kule, owiń je folią spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki.
Po upływie czasu wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na odpowiednią grubość. Podziel obie części na około 8 trójkątów. Na każdy z nich nałóż łyżeczką niewielką ilość dżemu lub też innego ulubionego nadzienia. Następnie trójkąty zawiń tak, by powstały rogaliki.
Połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdy z nich posmaruj surowym jajkiem, a także posyp cukrem z wanilią. Blaszkę wsadź do rozgrzanego na 180 st. C piekarnika z opcją góra-dół. Rogaliki piecz przez około 20 minut. Po wyciągnięciu pozostaw na chwilę do ostygnięcia, aby nie poparzyć się ciepłym nadzieniem. Smacznego!
Może cię zainteresować: Zrobisz w kilkanaście minut i nasycisz całą rodzinę. Sprawdzi się na obiad lub kolację
Zobacz też:
Kruche ciasto wyjdzie idealne. Wystarczy, iż zapamiętasz tę zasadę
Wypróbuj ten przepis jeszcze przed Wielkanocą. 15-minutowa babka cytrynowa powala na kolana
Jaglanka nigdy więcej nie wyjdzie gorzka. Wystarczy, iż przed gotowaniem zrobisz to