Mrożenie owoców to świetny sposób na przedłużenie ich przydatności do spożycia. Maliny mają jednak to do siebie, iż po wyjęciu z zamrażalnika często robi się z nich zmrożona papka. Jak temu zapobiec? W tym celu pomocny okazuje się trik naszych mam i babć.
REKLAMA
Zobacz wideo Czy w supermarkecie można kupować warzywa? Ekspert zwrócił uwagę na coś innego. "Mrożone są bezpieczne"spx
Jak mrozić maliny? Moja mama robiła to w ten sposób. Nigdy się nie sklejały
Owoce z powodzeniem można mrozić, ale do zamrażarki wkładaj je na surowo bez obróbki termicznej. Najlepiej umieścić je w plastikowych pojemnikach lub woreczkach strunowych. Podziel je na mniejsze porcje, aby nie rozmrażać wszystkich zapasów.
maliny kostik2photo / Getty Images/iStockphoto
jeżeli chcesz zamrozić maliny, aby się nie posklejały, wykorzystaj ten patent. Po umyciu i osuszeniu owoców włóż je do pudełka, a następnie posyp dwiema lub trzema łyżkami cukru. Zamknij pojemnik, a potem lekko nim potrząśnij, uważając, by nie zepsuć owoców. Tak zabezpieczone maliny na pewno się nie skleją, a dodatkowo ich czas przydatności do spożycia wydłuży się choćby do dwunastu miesięcy.
PORADA! Najlepiej użyć brązowego cukru. Cukier odpowiednio je zabezpieczy i sprawi, iż zachowają smak.
Czy trzeba myć owoce przed zamrożeniem? Z malinami postępuj ostrożnie. Są bardzo delikatne
Zanim wrzucimy maliny do zamrażalki, należy wykonać kilka czynności. Pamiętaj także, by najpierw je przebrać i wyrzucić spleśniałe, zepsute lub zbyt miękkie. Do mrożenia nadają się tylko dojrzałe owoce, więc pozbądź się bladych i surowych egzemplarzy. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Opłucz maliny na durszlaku. Zrób to delikatnie, aby ich nie uszkodzić.
Osusz je na ręczniku papierowym i pozostaw na około 30 minut, by dobrze obeschły. Najlepiej rozłóż je na tacy, by każda leżała osobno.
Zamrażaj maliny w małych porcjach, bo w innym wypadku istnieje większe ryzyko, iż się skleją.