Tylko tak zamrażaj maliny. Wytrzymają choćby 12 miesięcy. W innym wypadku wyjmiesz lodową breję

kobieta.gazeta.pl 2 dni temu
Zdjęcie: Tylko tak zamrażaj maliny. Wytrzymają nawet 12 miesięcy, istock/@petrovval


Maliny to owoce, za którymi przepadają zarówno dorośli, jak i dzieci. Sezon jednak trwa krótko, więc wiele osób decyduje się na ich zamrożenie. Jak to zrobić, żeby się nie posklejały? Wyjaśniamy.
Mrożenie owoców to świetny sposób na przedłużenie ich przydatności do spożycia. Maliny mają jednak to do siebie, iż po wyjęciu z zamrażalnika często robi się z nich zmrożona papka. Jak temu zapobiec? W tym celu pomocny okazuje się trik naszych mam i babć.
REKLAMA


Zobacz wideo Czy w supermarkecie można kupować warzywa? Ekspert zwrócił uwagę na coś innego. "Mrożone są bezpieczne"spx


Jak mrozić maliny? Moja mama robiła to w ten sposób. Nigdy się nie sklejały
Owoce z powodzeniem można mrozić, ale do zamrażarki wkładaj je na surowo bez obróbki termicznej. Najlepiej umieścić je w plastikowych pojemnikach lub woreczkach strunowych. Podziel je na mniejsze porcje, aby nie rozmrażać wszystkich zapasów.
maliny kostik2photo / Getty Images/iStockphoto
jeżeli chcesz zamrozić maliny, aby się nie posklejały, wykorzystaj ten patent. Po umyciu i osuszeniu owoców włóż je do pudełka, a następnie posyp dwiema lub trzema łyżkami cukru. Zamknij pojemnik, a potem lekko nim potrząśnij, uważając, by nie zepsuć owoców. Tak zabezpieczone maliny na pewno się nie skleją, a dodatkowo ich czas przydatności do spożycia wydłuży się choćby do dwunastu miesięcy.
PORADA! Najlepiej użyć brązowego cukru. Cukier odpowiednio je zabezpieczy i sprawi, iż zachowają smak.


Czy trzeba myć owoce przed zamrożeniem? Z malinami postępuj ostrożnie. Są bardzo delikatne
Zanim wrzucimy maliny do zamrażalki, należy wykonać kilka czynności. Pamiętaj także, by najpierw je przebrać i wyrzucić spleśniałe, zepsute lub zbyt miękkie. Do mrożenia nadają się tylko dojrzałe owoce, więc pozbądź się bladych i surowych egzemplarzy. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.


Opłucz maliny na durszlaku. Zrób to delikatnie, aby ich nie uszkodzić.
Osusz je na ręczniku papierowym i pozostaw na około 30 minut, by dobrze obeschły. Najlepiej rozłóż je na tacy, by każda leżała osobno.
Zamrażaj maliny w małych porcjach, bo w innym wypadku istnieje większe ryzyko, iż się skleją.
Idź do oryginalnego materiału