Utrzymano obniżoną stawkę VAT

cypr24.eu 2 dni temu

Opublikowano rozporządzenie utrzymujące obniżoną stawkę VAT. Publikujemy listę artykułów.

Teoretycznie od dzisiaj powinna obowiązywać normalna stawka podatku VAT na wiele artykułów spożywczych i przemysłowych.

Niemal w ostatniej chwili opublikowane rozporządzenie wydłużające obowiązującą do wczoraj zerową stawkę na poniższe artykuły:

  • Pieczywo: wszystkie rodzaje pieczywa świeże lub mrożone, z zakwasem lub bez (np. biały, czarny, razowy, wieloziarnisty, rustykalny, żytni, kukurydziany, bagietki, ciapatta, pieczywo krojone, bochenki, pittas). Wypieki i wszelkie pieczywo z dodatkami takimi jak np. rodzynki, orzechy, aromaty.
  • Mleko: mleko świeże ( krowie, kozie, owcze), mleko słodzone, zagęszczone, o przedłużonej trwałości, mleko smakowe (np. czekoladowe, bananowe), mleko roślinne (np. migdałowe, sojowe, ryżowe).
  • Jajka.
  • Żywność dla niemowląt: w postaci proszku, suchej lub choćby płynnej, przeznaczona do spożycia przez dzieci.
  • Pieluchy dla dzieci.
  • Produkty do higieny kobiecej (tampony, podpaski).
  • Pieluszki dla dorosłych.
  • Kawa: niepalona, ​​palona ziarnista, mielona, ​​w proszku, instant, aromatyzowana, z kofeiną lub bez kofeiny w dowolnym opakowaniu (z wyłączeniem napojów gotowych do spożycia i napojów na bazie kawy spożywanych na zimno lub na gorąco).
  • Cukier: krystaliczny (biały, brązowy, czarny), drobny (puder), gruby, w kostkach, w saszetkach.
  • Mięso, świeże, schłodzone lub zamrożone:
    • Mięso wołowe (pozycje CN 0201 i CN 0202).
    • Mięso wieprzowe (pozycja CN 0203).
    • Mięso owiec lub kóz (kod pozycji 0204).
    • Jadalne podroby z bydła, świń, owiec i kóz (kod klasy CN ex 0206).
    • Jadalne mięso i podroby drobiowe objęte pozycją 0105 (kod CN 0207).
    • Mięso z królików lub zajęcy oraz jadalne podroby z królików lub zajęcy (kod klasy CN ex 0208).
  • Warzywa świeże lub schłodzone:
    • Pomidory (kod CN 0702).
    • Cebula, szalotka, czosnek, por i inne podobne warzywa (pozycja CN 0703).
    • Kapusta, kalafior i brokuły, kapusta włoska, rzepa, brukselka i podobne produkty jadalne z rodzaju Brassica (pozycja CN 0704).
    • Sałata (Lactuca sativa) i rzodkiewka (Cichorium spp.) (kod klasy CN 0705)
    • Marchew, rzepa, rzodkiewka do sałatek, szalotka, rzepa, rzodkiewka i podobne korzenie jadalne (kod pozycji CO 0706).
    • Ogórki i korniszony (kod pozycji nr 0707).
    • Warzywa strączkowe, w strąkach lub bez, takie jak groszek i fasola (kod pozycji 0708).
    • Pozostałe warzywa, takie jak szparagi, bakłażany, seler, grzyby, trufle, papryka, szpinak, karczochy, nieprzygotowane oliwki, dynie, liściaste inne niż sałata (np. kolendra, pietruszka, szpinak), kapary, koper włoski (kod klasy CN 0709).

Listę przygotowaliśmy na Rozporządzenia Rady Ministrów K.D.P. 231/2024 z dnia 28.06.2024.

Idź do oryginalnego materiału