Letnie ciasto z agrestem i bezą do zrobienia w domu. Kulinarne niebo

shareinfo.pl 2 dni temu
fot. screen Youtube / Lekcje w kuchni

Poznaj przepis na niesamowity deser, od którego nie sposób się oderwać. Słodycz bezy zostaje przełamana lekko kwaskowatym agrestem. Całość dopełnia półkruche ciasto – znajdujące się na dole i samej górze wypieku. Kapitalny wypiek z agrestem to sezonowy hit, który każdy może stworzyć dla siebie lub bliskich. Podbije kubki smakowe każdego łasucha.

Letnie ciasto agrestowe – bestseller wśród sezonowych wypieków

Najlepsze desery na lato to nie tylko lody, serniki na zimno czy śmietanowce z galaretką i owocami. Ciasto składające się z 4 warstw warto skosztować tego lata. To tylko ciasto półkruche, warstwa agrestowa, lekka beza i kruszonka. W sam raz słodki i rześki deser to coś, czego nam potrzeba w upalne dni. Sprawdź prosty przepis na ciasto z dodatkiem agrestu.

Przepis na ciasto z agrestem i bezą

Składniki na ciasto:
3 żółtka
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła
⅓ szklanki cukru pudru

Składniki na bezę:
3 białka
150 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na nadzienie:
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
350 g agrestu
kilka łyżeczek bułki tartej

Wykonanie:
W naczyniu umieszczamy chłodne masło, cukier puder, mąkę i proszek – wszystko rozcieramy w palcach. Jak tylko z masła powstaną niewielkie grudki, przekładamy żółtka, łączymy masę w kulę. Przekrawamy ją na dwie części.

Formę wykładamy pergaminem i wykładamy dno pierwszą porcją ciasta. Z reszty formujemy wałek i wkładamy go do zamrażalnika na 10 minut. Widelcem nakłuwamy spód w formie. Oprószamy z wierzchu bułką tartą (gdy owoce puszczą sok, bułka go wciągnie). Rulonik ciasta wyjmujemy z chłodziarki i ścieramy na dużych oczkach tarki.

Białka ubijamy na sztywną pianę i etapami łączymy z cukrem, kontynuujemy ucieranie. Na samym końcu dodajemy skrobię.

Do agrestu dodajemy łyżkę skrobi i mieszamy, a potem umieszczamy owoce w formie. Na nich równo rozprowadzamy bezę. Po całej powierzchni sypiemy wiórki startego wcześniej ciasta. Deser pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 45 minut.

Idź do oryginalnego materiału