Sałatka jarzynowa to królowa polskiej kuchni w okresie świąt Bożego Narodzenia. Gdy jest świeża, smakuje obłędnie i nie szkodzi, o ile jest jedzona w rozsądnych ilościach.
W wielu polskich domach przygotowuje się jej jednak więcej "na zapas", przez co później stoi w lodówce dniami i nocami, bo przecież szkoda jej wyrzucić Jak każda potrawa, ma przecież datę przydatności do spożycia. Gdy ta minie, lepiej się jej pozbyć, aby nie nabawić się zatrucia pokarmowego.
Ile dni sałatka jarzynowa może stać w lodówce? Nie przekraczaj tego terminu, jeżeli nie chcesz ryzykować zdrowiem
Klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem może być przechowywana w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni. Czwartego dnia lepiej już nie ryzykować i nie sięgać po nią, choćby jeżeli na pierwszy rzut oka wszystko jest w porządku.
To dlatego, iż wspomniany majonez jest wrażliwy na rozwój bakterii. Zresztą ugotowane warzywa również gwałtownie tracą świeżość. Sprawy nie poprawia także sama konsystencja sałatki, która jest wilgotna, co sprzyja rozwojowi drobnoustrojów.
Co ważne, jeżeli zastanawiasz się, jak gwałtownie trzeba zjeść sałatkę jarzynową, która stała na stole, to jej trwałość zmniejsza się jeszcze bardziej. Trzeba ją spożyć w ciągu kilku godzin.
Po czym poznać, iż sałatkę jarzynową trzeba wyrzucić? To świadczy o tym, iż się psuje
Nawet jeżeli nie minął jeszcze jej ostateczny termin przydatności do spożycia, sałatkę jarzynową trzeba wyrzucić, jeżeli ma nietypowy, nieprzyjemny zapach albo kwaśny posmak. Sygnałem alarmowym jest także lepka, śliska konsystencja.
Lepiej nie jeść jej również wtedy, gdy zmienia kolor np. pojawiają się na niej żółtawe plamy, staje się wodnista czy gazuje. jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy jest dobra, nie próbuj jej. W ten sposób możesz się zatruć.
Sałatka jarzynowa bez majonezu postoi w lodówce dłużej. To nie żart, naprawdę warto tak ją przygotować
Przechowując sałatkę jarzynową w lodówce, upewnij się, iż w urządzeniu tym jest ustawiona prawidłowa temperatura (nie więcej, niż 4 stopni Celsjusza). Włóż ją do szczelnego pojemnika, a nie do miski z folią. Nie mieszaj starych porcji z nową, a nabierając porcję sałatki jarzynowej, za każdym razem używaj nowej łyżki.
Najlepiej, jeżeli zrobisz sałatkę jarzynową bez majonezu, jajek, musztardy i cebuli. To nie żart. Wtedy postoi w lodówce dłużej. Spokojnie, nie oznacza to wcale, iż musisz ją jeść bez tych podstawowych składników. Po prostu przygotuj je oddzielnie i dodawaj na bieżąco do jedzonej sałatki.
Zobacz też:
Tak uchronisz się przed zgagą w święta. Wystarczy sięgnąć po ten produkt
W całym domu śmierdzi rybą? Tak usuniesz zapach smażenia
Bezpieczne święta z dzieckiem. Tak zabezpieczysz choinkę przed maluchem















