Szukając pomysłu na deser na kolejne dni świąt, warto przygotować piernik w nieco innej formie. Dzięki temu pozostaniemy w klimacie bożonarodzeniowym, ale będziemy mogli zjeść coś innego, co równocześnie będzie dobrze znane, ale i zachwyci nowym, ciekawym aromatem. Podpowiadamy, jak zrobić pyszny piernik na drugi dzień świąt.
Jakie ciasto zrobić na święta? Przygotuj te składniki i zachwyć wszystkich pysznym deserem
Chcąc zaskoczyć swoją rodzinę i gości podczas Bożego Narodzenia, warto postawić na stole nową wersję piernika, która zachwyci smakiem. Mowa o recepturze na pomarańczowy piernik, który jest aromatyczny, pachnie świętami i jest tak pyszny, iż zniknie co do ostatniego okruszka.
Do przyrządzenia tego wyjątkowego deseru, będziemy potrzebowali następujących składników. Oto pełna lista produktów:
- 150 g mąki pszennej,
- 50 g drobnego cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 4 jajka,
- 170 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 150 g masła roślinnego,
- 1 pomarańcza,
- cukier puder (do dekoracji),
- 100 g miodu,
- kilka kropel esencji pomarańczowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki przyprawy do pierników,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli.
Czytaj również: Co roku na święta robię rybę z przepisu Makłowicza. Goście proszą o dokładkę
Jak zrobić piernik pomarańczowy? Ten przepis jest niezawodny
Przyrządzenie tego pysznego deseru nie jest skomplikowane. Pierwszym krokiem jest wymieszanie w małym garnuszku czekolady, miodu, masła roślinnego oraz przyprawy do pierników. Wszystko mieszamy i gotujemy, aż powstanie gładka masa. Odstawiamy ją na chwilę, by lekko przestygła.
Następnie przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną do miski. Dodajemy do tego cynamon, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Dokładnie to mieszamy. Kolejnym krokiem jest oddzielenie żółtek od białek i ubicie żółtek z cukrem. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Przekładamy żółtka do masy z garnuszka i łączymy to z suchymi składnikami. Dodajemy kilka kropel esencji pomarańczowej i całość mieszamy.
Na koniec przekładamy delikatnie ubite białka i ostrożnie mieszamy dzięki szpatułki. Przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika, piekąc wszystko przez 30-40 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku, uchylając lekko jego drzwiczki, aby stopniowo ostygło. W tym czasie płuczemy pomarańczę wrzątkiem i kroimy w plastry. Po ostygnięciu piernika sypiemy go cukrem pudrem i układamy na nim plasterki pomarańczy.
Zobacz też:
Masz dość klasycznej jarzynowej? W tym roku na święta zrób sałatkę słoneczną
Obłędnie wygląda i zawsze się udaje. Ten sernik to na święta pewniak w moim domu
Zapomnij o powidłach. Świąteczny piernik z tym nadzieniem smakuje luksusowo




