Tych produktów nie kładź na grillu. Staną się niejadalne

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Dania z grilla - Pyszności; źródło: Adobe


Polacy kochają grillować. Dlatego gdy tylko nadchodzi wiosna, długie weekendy, a temperatura rośnie czas na długo wyczekiwany sezon grillowania. Na rusztach ląduje karkówka, kiełbasa i ulubione warzywa. Smażymy tak niemal wszystko. Są jednak produkty, których nie powinno się przygotowywać w ten sposób. Sprawdź, czego nie wolno grillować. Nigdy!

Kiedy tylko słupki rtęci idą w górę, wyciągamy z piwnic zakurzony ruszt i zapraszamy znajomych. Weekendowy relaks, grill w ogrodzie, dobre jedzenie, a przede wszystkim czas spędzony z przyjaciółmi i rodziną. To powody, dla których w grillowaniu nie mamy sobie równych. Mówi się, iż to, obok piłki nożnej, nasz ulubiony sport. Podpowiadamy więc co robić, by radzić sobie lepiej niż nasza reprezentacja i unikać porażek. Oto lista produktów, których nie wolno kłaść na ruszt. Staną się nie jadalne, a cześć z nich groźna dla zdrowia.

Dania z grilla – Pyszności; źródło: Adobe

Czego nie można grillować? Peklowane mięsa

Nigdy nie grilluj mięs i wędlin, które były peklowane z użyciem saletry. Wysoka temperatura sprawia, iż podczas grillowania ulega ona rozkładowi, wydzielając m.in. rakotwórcze nitrozoaminy.

Tofu – Pyszności; źródło: Adobe

Czego nie można grillować? Tofu

Tofu jest klasykiem wśród alternatyw mięsa i od stuleci zalicza się do podstawowych produktów spożywczych na terenie Azji. Jest doceniane przede wszystkim jako niskokaloryczne źródło białka. Ma wszechstronne zastosowanie, ponieważ dobrze wchłania aromaty z przypraw i marynat. Na grilla jednak się nie nadaje — na ruszcie po prostu się rozpada.

Chude ryby

Dla wielu z nas nie ma nic lepszego, jak grillowana rybka. Pamiętaj, iż do przygotowania w ten sposób idealne są tylko ryby tłuste – pstrąg, makrela czy łosoś. Chude gatunki łatwo się rozpadają i przywierają do grilla. Nie grilluj więc dorsza ani mintaja. Ten sposób obróbki termicznej sprawi, iż stają się suche jak wiór i pozbawione smaku.

Schab

Schab to mięso o niskiej zawartości tłuszczu — idealne na kotlety. Jednak zgrillowany będzie suchy i twardy. Lepiej przygotuj go na patelni, a zamiast niego na ruszt połóż kawałek soczystej karkówki.

Czytaj też: Jak grillować karkówkę, żeby wyszła soczysta? Marynata zawsze musi zawierać ten składnik

Boczek – Pyszności; źródło: Adobe

Czego nie można grillować? Boczek

Jest tłusty, więc mogłoby się wydawać, iż to doskonałe mięso na grilla. Błąd. Wytapiający się z niego tłuszcz podsyca płomienie i bardzo łatwo jest boczek spalić.

Gotowe, paczkowane mięsa w marynacie

Paczkowanie mięsa w marynacie zawierają różne zbędne i niekorzystne dodatki dla zdrowia. W ich składzie znajdziesz m.in. cukier, tłuszcz palmowy czy syrop glukozowo- fruktozowy. Dlatego najlepiej przygotować marynatę samodzielnie.

Jako wspaniały dodatek do dań z grilla sprawdzą się ziemniaki po góralsku. Przepis znajdziesz tu:

Idź do oryginalnego materiału