Jogurt, kawa lub świeżo wyciskany sok pomarańczowy – to właśnie jest coś, co większość ludzi uważa za idealne śniadanie. Niestety, tylko nieliczni są świadomi, iż niektóre produkty choć zdrowe, mogą mieć negatywny wpływ na nasz organizm, gdy są spożywane na pusty żołądek.
Mając to na uwadze, stworzyliśmy prosty przewodnik po produktach, które warto jeść z rana, a których lepiej unikać.
Unikaj na pusty żołądek
1. Ciasto drożdżowe i francuskie
źródło: canva
Produkty spożywcze zawierające drożdże mogą podrażniać błonę śluzową żołądka i powodować wzdęcia.
2. Słodycze
źródło: canva
Spożywanie cukru zwiększa poziom insuliny, co z kolei zwiększa obciążenie trzustki, która dopiero co się „obudziła”. To może prowadzić do cukrzycy.
3. Jogurt

Jedząc jogurt na pusty żołądek, kwas solny wytworzony w żołądku zabija bakterie kwasu mlekowego. Czyli pozytywny wpływ jogurtu na nasz organizm jest bardzo niewielki.
4. Gruszki
źródło: canva
Surowe włókna zawarte w gruszce mogą uszkodzić delikatne błony śluzowe żołądka.
5. Pomidory
źródło: canva
Pomidory zawierają duże ilości kwasu taninowego, który zwiększa kwasowość żołądka, a to może powodować wrzody.
6. Ogórki i inne zielone warzywa
źródło: canva
Surowe warzywa są bogatym źródłem aminokwasów, jednakże mogą powodować zgagę, wzdęcia i bóle brzucha, gdy są spożywane na czczo.
7. Banany
źródło: canva
Spożywanie bananów na pusty żołądek może spowodować gwałtowny wzrost magnezu we krwi i uszkodzić serce.
8. Ostre przyprawy
źródło: canva
Ostrze potrawy mogą podrażnić i uszkodzić błony śluzowe żołądka co zwykle prowadzi do typowych problemów z trawieniem.
9. Cytrusy
źródło: canva
Cytrusy są bogatym źródłem kwasów owocowych. Jedzone na pusty żołądek powodują zgagę i zwiększają ryzyko nieżytu żołądka, a choćby wrzodów.
10. Zimne i gazowane napoje
źródło: canva
Zimne lub gazowane napoje uszkadzają błonę śluzową żołądka i zmniejsza dopływ krwi w żołądku, a w rezultacie trawimy wolniej.
Co należy jeść na pusty żołądek?
1. Płatki owsiane
źródło: canva
Tworzy powłokę ochronną wokół błony śluzowej żołądka, która zapobiega uszkodzeniom ścian żołądka przez kwas solny. Również zawiera rozpuszczalne włókna, które korzystnie wpływają na obniżanie poziomu cholesterolu w organizmie.
2. Kasza gryczana
źródło: canva
Gryka delikatnie stymuluje układ trawienny. Jest również doskonałym źródłem witamin, białka i żelaza.
3. Kaszka kukurydziana
źródło: canva
Pomaga usunąć toksyny i metale ciężkie z organizmu. Normalizuje mikroflorę i zapewnia uczucie sytości na długi czas.
4. Kiełki pszenicy
źródło: canva
Dwie łyżki pokrywają 15% dziennego zapotrzebowania na witaminę E i 10% na kwas foliowy. Również wspomaga prawidłowe działanie układu trawiennego.
5. Jajka
źródło: canva
Badania wykazały, iż jedzenie jajek na śniadanie pomaga znacznie zmniejszyć dzienne spożycie kalorii.
6. Arbuzy
źródło: canva
Arbuz korzystnie wpływa na serce I wzrok z racji wysokiego poziomu likopenu.
7. Jagody
źródło: canva
Spożywanie jagód poprawia pamięć, koncentrację, reguluje ciśnienie krwi I metabolizm. Dlatego szczególnie warto je uwzględnić w śniadaniowym menu.
8. Orzechy
źródło: canva
Jedzone na śniadanie poprawią funkcjonowanie układu pokarmowego i unormują pH żołądka.
9. Miód
źródło: canva
Pomaga obudzić organizm, zapewnia siłę i energię na rozpoczęcie dnia. Zwiększa aktywność mózgu i poziom serotoniny.
10. Pełnoziarnisty chleb
źródło: canva
Zawiera wiele składników, które potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania.