Co najczęściej stoi za zbyt suchym ciastem? W większości przypadków jest to zbyt duża ilość mąki. Czasami choćby nieświadomie, możemy wsypać kilka dekagramów więcej, a to szczególnie przy mniejszej foremce może zaważyć na tym, iż ciasto będzie suche.
Zbyt dużo mąki — o czym często zapominamy?
Odmierzać mąkę można na różne sposoby, jednak łatwiej zrobić to raz dzięki jednego naczynia, niż nabierać łyżkami czy też miarkami — wtedy więcej mąki może gromadzić się w zakamarkach, a przez to proporcję będą gorsze. Poza tym warto sięgać po przepisy, w których jasno określona jest gramatura, często np. dwie szklanki mogą być mylące i możemy przez przypadek użyć zbyt dużych proporcji. Pamiętaj również, żeby nie ugniatać mąki, dobrą opcją będzie zważenie jej na wadze kuchennej, dzięki czemu lepiej zachowasz wymagane proporcje.
Poza tym warto przesiewać mąkę — w części przepisów nie jest to wymagane, jednak dzięki temu nie będzie miała grudek, co również pozytywnie wpływie na ostateczny stan ciasta. Ponadto jeżeli twoje ciasta często pękają to również może, to być oznaka zbyt dużej ilości mąki. W przypadku placków czy biszkoptów odmierzanie „na oko” tego składnika nie jest najlepszym wyborem, bo ciasto może być suche, popękane i kruszące, mimo iż masa przed upieczeniem może wydawać się dobra.
Sprawdź także: Karpatki w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Idealna na chrzciny, komunię i do niedzielnej kawy
Jak uratować suche ciasto?
Przesuszonego ciasta wcale nie trzeba wyrzucać, biszkopty, ciasta czekoladowe, cytrynowe czy też inne można z powodzeniem nasączyć i sprawić, iż nie będą aż takie suche. Do nasączenia może użyć różnych produktów m.in. herbaty, soku, kawy czy też najzwyklejszej wody z cukrem i cytryną. W większości przypadków lepiej zdecydować się na namaczanie po ostudzeniu i przecięciu ciasta.
Po dokładnym przestudzeniu zbyt suchego ciasta najlepiej nakuć je w kilku miejscach i łyżką rozprowadzać wybrane produkty, najłatwiej robić to od góry ciasta — jeżeli wierzch jest ozdobiony, to należy delikatnie je przewrócić i nasączyć od dołu.
Zobacz też:
Właśnie zaczyna się sezon na to warzywo. Wrzuć do piekarnika z przyprawami i masz gotowy obiad
Naleśniki wychodzą twarde? Wszystko przez ten składnik
Nazbieraj w parku i zrób obłędne placki śniadaniowe. Mało kto wie, iż tę roślinę można jeść