Twarożek wiejski z tofu na śniadanie. Wypróbuj przepis na lekki przysmak nie tylko dla wegetarian. Dodaj szczypiorek i ciesz się smakiem

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Justyna Chrobot/materiały prasowe wydawnictwo Buchmann


Prosty twarożek wiejski z tofu to świetna propozycja na kanapkę nie tylko dla wegetarian i wegan. Podobieństwo tofu do tradycyjnego serka wiejskiego wypływa z odpowiedniego połączenia tofu z napojem roślinnym i olejem. Przepis pochodzi z książki „Roślinna sprawa” Dominiki Targosz.

Twarożek na kanapki – przepis z tofu

Liczba porcji: 4–6.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kostka tofu,
  • 50–70 ml roślinnego mleka niesłodzonego,
  • 4–6 łyżek oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 mała młoda cebula (taka z zieloną dymką, słodka i łagodna; zwykła cebula będzie za ostra; można wymienić na 1/ 2 małej szalotki)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka białego pieprzu (opcjonalnie),
  • sól.

Dodatki:

  • drobno posiekana dymka,
  • 2–3 starte rzodkiewki lub pokrojony w drobną kostkę zielony ogórek.

Jak zrobić twarożek z tofu?

Przygotowanie:

  1. Około 80 g tofu odkrój, pokrusz w rękach na kawałeczki o rozmiarze grudek w serku wiejskim, odłóż na bok.
  2. Wszystkie pozostałe składniki przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na gładki krem o gęstości roślinnego majonezu/jogurtu.
  3. Najlepiej na początku wlać mniej mleka i powoli dostosowywać gęstość ze względu na różnice w twardości tofu.
  4. Dopraw kremową masę solą i dostosuj kwaśność do swoich preferencji — ocet i cytryna tworzą tu zbalansowany duecik, który pozwala lepiej oddać twarogowy smak.
  5. Dodaj pokruszone tofu i wybrane dodatki — pasuje każde wiosenne warzywo. jeżeli zdecydujesz się na ogórek, dobrze go wcześniej na chwilę zasolić i odlać wodę.

„Roślinna sprawy” – przepisy dla fanów warzyw

Dominika Targosz przygotowała przepisy na różnorodne dania dla poszukiwaczy roślinnych smaków. Na śniadanie można zjeść pomysłowe wieloziarniste krakersy zamiast chrupkiego pieczywa. Na obiad w stylu indyjskim warto zrobić dahl z soczewicy. A dla miłośników kuchni włoskiej satysfakcjonująca będzie lekka sałatka panzanella z chlebem. W formie wyrazistego deseru będzie gryczany chlebek bananowy.

Przepis z książki „Roślinna sprawa” udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału