Twarożek na kanapki – przepis z tofu
Liczba porcji: 4–6.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kostka tofu,
- 50–70 ml roślinnego mleka niesłodzonego,
- 4–6 łyżek oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 mała młoda cebula (taka z zieloną dymką, słodka i łagodna; zwykła cebula będzie za ostra; można wymienić na 1/ 2 małej szalotki)
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka białego pieprzu (opcjonalnie),
- sól.
Dodatki:
- drobno posiekana dymka,
- 2–3 starte rzodkiewki lub pokrojony w drobną kostkę zielony ogórek.
Jak zrobić twarożek z tofu?
Przygotowanie:
- Około 80 g tofu odkrój, pokrusz w rękach na kawałeczki o rozmiarze grudek w serku wiejskim, odłóż na bok.
- Wszystkie pozostałe składniki przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na gładki krem o gęstości roślinnego majonezu/jogurtu.
- Najlepiej na początku wlać mniej mleka i powoli dostosowywać gęstość ze względu na różnice w twardości tofu.
- Dopraw kremową masę solą i dostosuj kwaśność do swoich preferencji — ocet i cytryna tworzą tu zbalansowany duecik, który pozwala lepiej oddać twarogowy smak.
- Dodaj pokruszone tofu i wybrane dodatki — pasuje każde wiosenne warzywo. jeżeli zdecydujesz się na ogórek, dobrze go wcześniej na chwilę zasolić i odlać wodę.
„Roślinna sprawy” – przepisy dla fanów warzyw
Dominika Targosz przygotowała przepisy na różnorodne dania dla poszukiwaczy roślinnych smaków. Na śniadanie można zjeść pomysłowe wieloziarniste krakersy zamiast chrupkiego pieczywa. Na obiad w stylu indyjskim warto zrobić dahl z soczewicy. A dla miłośników kuchni włoskiej satysfakcjonująca będzie lekka sałatka panzanella z chlebem. W formie wyrazistego deseru będzie gryczany chlebek bananowy.
Przepis z książki „Roślinna sprawa” udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: