W kuchni Kamili Kazimierskiej cz. 2
O letnich zaprawach, słodkich ciastach i marzeniach… tych kulinarnych oczywiście, tym razem opowiada mieszkanka miejscowości Imielno w gminie Zagórów – Kamila Kazimierska.
Póki trwa sezon na dane owoce, można bez problemu włączać je do codziennego menu – w większej lub mniejszej ilości, zależnie od indywidualnych możliwości. W najlepszej sytuacji są rzecz jasna osoby, które mogą się delektować owocami z własnych przydomowych ogrodów, z działek czy sadów. A kiedy nieubłaganie zbliża się jesień, spiżarnia niejednej pani domu zapełnia się po brzegi. Wystarczy, iż przygotujesz odpowiednią ilość zapasów – w postaci pysznych marmolad, dżemów czy konfitur, warzyw i przetworzonych z nich sałatek. Domową spiżarnię można także wypełnić sokami idealnymi do zimowych herbat i kompotami – doskonałymi choćby na finał rodzinnych obiadów.

– Tak, przygotowuję różne zaprawy. W tym roku królują chyba dżemy jak na razie, głównie z truskawek, czereśni, jagód oraz powidła. A poza dżemami to ogórki, ale bez żadnych wariacji, a reszta dopiero przede mną – mówi nam Kamila.
Nie jest tajemnicą, iż kuchnię lubi, a choćby uwielbia. Spełnia się w niej i czuje jak przysłowiowa ryba w wodzie. A jej początki gotowania były sporo, sporo czasu temu. – W sumie to chyba jak poznałam mojego męża, to na dobre zakręciłam się wokół kuchni. Na początku zaczęłam z pieczeniem ciast, a później przyszło gotowanie, jakieś inspiracje również. I choćby kiedy pojawiają się rzadko jakieś gafy kulinarne, to nigdy jej nie zniechęca. – Myślę, iż zawsze jak coś mi nie wyjdzie to powtarzam sobie, iż już więcej tego nie będę robić, a mimo to i tak próbuje. I złość trwa zaledwie chwilę. Może kiedyś zdradzę czytelnikom do czego robię już podejścia dziesiątki, a choćby już setkę razy.
Kamila nie ukrywa, iż kluczowym elementem w sumie o każdej porze roku są desery i wypieki, a szczególnie lato w to obfituje. – Latem to raczej sernik na zimno, sernik tradycyjny, galaretki, jabłecznik i kruszon faworyt domowników. Czy mam marzenia? Te kulinarne? Oczywiście, w tym roku coś już nieco zrealizowałam i byłam na kilku szkoleniach cukierniczych. Ale są w planach jeszcze inne – powiedziała kończąc.

Sałatka z ogórków do grilla
Składniki:
– 4-5 świeżych ogórków gruntowych,
– 3 ząbki czosnku drobno pokrojone,
– 1-2 łyżeczki płatków chili,
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
– 4 łyżki oliwy z oliwek,
– 2 łyżki białego octu winnego,
– 1 łyżeczka cukru,
– sól, pieprz do smaku.
Wykonanie: Ogórki umyj, osusz, pokrój w cienkie plastry. W misce wymieszaj oliwę, ocet, cukier, sól i pieprz. Dodaj czosnek, chili, zioła i wymieszaj. Wrzuć ogórki do marynaty. Delikatnie wymieszaj, by każdy plaster ogórka był pokryty marynatą. Schowaj sałatkę do lodówki na około 2 godziny przed podaniem. Smacznego!










