Trzymasz te produkty w lodówce? Powinieneś gwałtownie przestać

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Lodówka - Pyszności; Foto pixabay.com


Cebula, pomidory, marchew… wiele warzyw i owoców przechowujemy w lodówce z przyzwyczajenia. Mimowolnie wrzucamy je tam po zakupach, niesłusznie uważając, iż niska temperatura sprawi, iż te zachowają świeżość na dłużej. Niestety, nie wszystkim produktom sprzyja środowisko, jakie zapewnia lodówka. Sprawdź, które produkty powinny zniknąć z półek w chłodziarkach.

Zasadniczo lodówka nie jest miejscem dla owoców egzotycznych, roślin strączkowych, konserw (oczywiście przed otwarciem), a także oliwy, pieczywa czy kawy i herbaty. Są jednak pewne wyjątki. Kiwi, na przykład, można trzymać w lodówce, a olej lniany, również będąc na półce w chłodziarce, nie straci swoich adekwatności, co więcej — przedłuży to jego trwałość. Zobacz, co warto wiedzieć na temat przechowywania owoców i warzyw.

Jakich warzyw nie należy przechowywać w lodówce?

Nowością nie jest, iż przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach – niekoniecznie w lodówce – pozwoli zachować ich świeżość i smak na dłużej. Dlatego też warto zwrócić uwagę na to, iż miejscem niektórych produktów, wbrew powszechnej opinii, nie jest chłodnia, a szafka kuchenna czy spiżarnia. Niska temperatura może wpłynąć negatywnie na smak niektórych warzyw i owoców, a także na ich konsystencję i jakość. Dla jakich warzyw i owoców lodówka nie jest odpowiednim miejscem?

  • ziemniaki: niskie temperatury mogą powodować, iż skrobia w ziemniakach przekształca się w cukier, co wpływa na ich smak i teksturę; najlepiej przechowywać je w suchym, chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego;
  • cebula: niska temperatura może powodować, iż cebula zmięknie i zacznie pleśnieć; najlepiej przechowywać ją w suchym, ciemnym miejscu, np. w spiżarni;
  • czosnek: przechowywany w lodówce straci smak, zawilgotnieje i zacznie kiełkować; jego miejsce jest w spiżarni lub innym zaciemnionym miejscu;
  • pomidory: niska temperatura może powodować, iż pomidory tracą swój smak i konsystencję; najlepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej, z dala od bezpośredniego światła słonecznego;
  • bazylia: w lodówce zioła te tracą aromat i chłoną zapachy innych przechowywanych tam produktów; najlepiej trzymać ją na zewnątrz w pojemniku z zimną wodą;
  • bakłażan: niska temperatura może powodować, iż bakłażan staje się miękki i traci swój smak i konsystencję; najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej;
  • dynia i kabaczki: niska temperatura może wpłynąć negatywnie na ich smak i konsystencję, dlatego też dynię i kabaczki najlepiej przechowywać w suchym, ciemnym miejscu, np. w spiżarni;
  • marchew, papryka: warzywa te szybciej zgniją w lodówce, najlepiej trzymać je w ciemnym, suchym miejscu.

Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce? – Pyszności; Foto pixabay.com

Owoce, które nie powinny być przechowywane w lodówce

Banany nie powinny być przechowywane w lodówce, ale dotyczy to tych mniej dojrzałych okazów. Kiedy banan jest już mocno dojrzały, wtedy warto wrzucić go do lodówki, by zatrzymać dalsze procesy. Pamiętać jednak trzeba, iż banany wytwarzają etylen, czyli gaz przyspieszający proces dojrzewania i tym samym – psucia się innych warzyw i owoców. Najlepiej więc zawinąć banany w folię – to zmniejszy emisję etylenu i opóźni proces ich dojrzewania.

Awokado, chociaż dojrzewa w temperaturze pokojowej, po osiągnięciu odpowiedniego stopnia dojrzałości może być przechowywane w lodówce. Melony, po obraniu, również należy przechowywać w temperaturze pokojowej, aby zachowały swój smak i aromat. Ananasy natomiast można trzymać w lodówce, jednak nie jest to konieczne, a temperatura lodówki może spowodować, iż stracą smak i konsystencję.

Mango to owoce, które powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, aby osiągnąć odpowiedni stopień dojrzałości. Natomiast brzoskwinie i nektarynki – chociaż można je przechowywać w lodówce – lepiej jest trzymać je w temperaturze pokojowej, aby nie straciły smaku i aromatu. Ważne jest, aby pamiętać, iż niektóre owoce należy przechowywać w lodówce, takie jak truskawki, maliny i borówki, aby zachować ich świeżość i zapobiec psuciu.

Przeczytaj również: Po jedzeniu chce ci się spać? Zanany dietetyk nie ma dobrych wieści

Dla jakich jeszcze produktów lodówka nie jest odpowiednim miejscem?

Oliwa z oliwek pod żadnym pozorem nie powinna znaleźć się ani w lodówce, ani w miejscu nasłonecznionym. Trzymanie oliwy w lodówce sprawia, iż ta straci walory smakowe, może się też z niej wytrącić osad. Najlepiej przechowywać ją w ciemnym, chłodnym miejscu. Natomiast świeży chleb trzymany w lodówce po prostu szybciej sczerstwieje. Można go mrozić, najlepiej w torebce foliowej. Podobnie jak bazylia, kawa również straci smak w lodówce i wchłonie zapachy innych produktów. Miód zaś szybciej się krystalizuje, jeżeli jest przechowywany w lodówce.

Zobacz także niesamowite triki z masłem, które odmienią twoje życie. Ułatwią i przyśpieszą codzienne gotowanie:

Idź do oryginalnego materiału