Szparagi pojawiają się w sklepach już w drugiej połowie kwietnia. Sezon na nie trwa do końca czerwca. Warto więc wykorzystać w kuchni te sezonowe warzywa, ponieważ mają wiele adekwatności zdrowotnych. Zrobimy z nimi tartę, dodamy je do obiadu np. do zapiekanki z łososiem. Tym razem jednak przedstawiamy przepis na zupę ze szparagami o delikatnym, lekko słodkawym i świeżym smaku.
Dlaczego warto jeść szparagi?
Na początek warto poznać adekwatności zdrowotne szparagów. Otóż te sezonowe warzywa zawierają witaminy: A, E, C, K oraz te z grupy B, a także minerały, tj. potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor. Ponadto w swoim składzie mają duże ilości błonnika, dlatego wspierają zdrowie układu trawiennego i poprawiają perystaltykę jelit.
Szparagi są bogate w przeciwutleniacze, chroniące przed stresem oksydacyjnym i spowalniające procesy starzenia. Działają też moczopędnie, usuwając nadmiar płynów z organizmu. Asparagina zawarta w ich składzie wspiera funkcjonowanie nerek i pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.
Te sezonowe warzywa można również traktować jak afrodyzjak. Fitoestrogeny wpływają na libido, a witaminy z grupy B wspierają produkcję hormonów płciowych.
Przepis na zupę ze szparagów
Składniki:
- 500 g szparagów;
- 500 g wody;
- 100 g śmietany 30 proc.;
- 1 cebula;
- 10 g masła;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- przyprawy: sól, pieprz wedle uznania;
- koperek do dekoracji.
Przygotowanie:
Żeby zrobić zupę ze szparagów, na początek kroimy cebulę w kostkę i dusimy ją 3 minuty na maśle. W tym czasie myjemy szparagi pod bieżącą wodą, odłamujemy ich końcówki, a pozostałą łodygę kroimy na mniejsze kawałki.
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Po zagotowaniu wrzucamy do niej cebulę i szparagi, zmniejszamy ogień i całość gotujemy przez 15 minut.
W kolejnym kroku dolewamy sok z cytryny i śmietanę (warto uprzednio ją zahartować), a także dosypujemy przyprawy wedle uznania. Na koniec blendujemy zupę na gładką masę - w ten sposób powstanie krem.
Warto przed podaniem spróbować zupę ze szparagów i w razie potrzeby jeszcze ją doprawić. Polecamy obsypanie kremu koperkiem. Wspaniale smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Zobacz też:
To zdrowe ciasto zrobisz tylko z 4 składników. Możesz je jeść na okrągło na diecie
Połącz jogurt z kawą, gdy goście stoją pod drzwiami. Będą zachwyceni
Polakom kojarzy się z PRL-em. Teraz podbija świat jako eggspresso