Trwa FineDiningWeek 2025 w Krakowie. Najlepsze restauracje i wyjątkowe menu

krknews.pl 23 godzin temu

Kraków znów staje się kulinarną stolicą Polski. Od 1 lipca do 10 sierpnia miasto tętni nie tylko życiem, ale i smakami – FineDiningWeek® wraca i po raz kolejny zamienia stoły najlepszych restauracji w scenę dla sztuki kulinarnej. To właśnie tutaj, w zabytkowych murach i nowoczesnych wnętrzach, powstają autorskie menu przygotowane przez najbardziej utalentowanych szefów kuchni, którzy z sezonowych składników tworzą coś znacznie więcej niż tylko posiłek – prawdziwe doświadczenie.

W tym roku na festiwalowej mapie Krakowa pojawiły się adresy, które z powodzeniem łączą lokalność z wyrafinowaniem, historię z nowoczesnością, a kuchnię regionu z globalnymi inspiracjami. Gdzie warto się wybrać, by poczuć, czym naprawdę jest fine dining? Oto krakowskie restauracje, których nie można przegapić tego lata.

Gavi Restaurant (Bachleda Luxury Hotel 5*)

W sercu luksusowego Bachleda Luxury Hotel przy Placu Juliusza Kossaka 6 znajduje się Gavi Restaurant – miejsce, gdzie fine dining nabiera artystycznego wymiaru. Pod kierunkiem Szefa Kuchni Kamila Pacułta Goście wyruszają w sezonową podróż, pełną autorskich smaków, lokalnych składników i świeżych, nowoczesnych interpretacji klasyki. Podczas FineDiningWeek® restauracja serwuje dwa mistrzowskie menu, każde poprzedzone subtelnym amuse-bouche – wyrafinowanym wstępem do kulinarnej uczty. Na Gości czekają m.in. pâté drobiowe z dżemem z agrestu, krem z oscypka, reinterpretacja maczanki po krakowsku, a także świeże ceviche z karpia czy delikatny pstrąg z młodymi warzywami i domowym sosem cydrowym. Ucztę wieńczy nostalgiczny, a zarazem finezyjny tort Oskara Pischingera z konfiturą z łąckiego jabłka. Wszystko to podane w spektakularnych wnętrzach, które stanowią idealne tło do celebracji wyszukanych doznań smakowych.

Garden Restaurant

W Garden Restaurant przy Krowoderskiej 71 fine dining łączy się z międzynarodową kuchnią w autorskim, zaskakującym wydaniu. Tutejsze menu to fuzja smaków z Włoch, Japonii, Hiszpanii i Polski – harmonijna, odważna i pełna kulinarnej wyobraźni. Podczas FineDiningWeek® restauracja serwuje dwa menu, każde rozpoczęte amuse-bouche. Wśród propozycji znajdziemy m.in. tatara wołowego ze szpikiem, ziemniaka z guanciale i truflą, sandacza z dzikim czosnkiem i szparagami, „rakowe bolognese”, a na finał – foie gras z bananem i czekoladą lub rabarbar z pieprzem syczuańskim. Garden to miejsce, gdzie światowe inspiracje spotykają się z polską duszą – idealne na wieczór pełen smaku, finezji i niezapomnianych emocji.

Figatella (Zamek w Wiśniczu)

Na zamku w Wiśniczu historia spotyka się z nowoczesną kuchnią w wyjątkowym wydaniu. W restauracji Figatella Chef Marcin Pławecki sięga po barokowe inspiracje z XVII-wiecznego „Compendium ferculorum” Stanisława Czernieckiego i przekłada je na język współczesnego fine diningu. Podczas FineDiningWeek® serwowane są dwa mistrzowskie menu, w których pojawiają się m.in. tatar z Rubia Gallega, gazpacho z malinowych pomidorów z pancettą i krewetkami, pluma Iberico z młodą kapustą czy tuńczyk z kolendrą i karczochem. Na deser – delikatne połączenie pistacji, chałwy i kruchych ciastek. Adres do zapamiętania: Zamkowa 13.

Kuryer Restaurant
W samym sercu Krakowa, przy ulicy Świętego Marka, Kuryer Restaurant serwuje fine dining z duszą międzywojnia. To jedyna taka restauracja w mieście, gdzie klasyka spotyka się z nowoczesnością na wyjątkowo smakowitych warunkach. Festiwalowe menu A otwiera pstrąg ojcowski z wytrawną bezą, potem foie gras z agrestem, rakowe cappuccino i dziczyzna ze śliwką sechlońską. W opcji B jest m.in. pieróg z truflą, pomidor z soczewicą i antonówką, a na deser zaskakujące połączenia truskawki, pistacji i szparagowego musu. Nie odkładaj tej wizyty na później – Kuryer Restaurant na Placu św. Marka 37 to adres, który obowiązkowo powinien znaleźć się na liście kulinarnych odkryć!

Odkryj sezon na doświadczenia i rezerwuj mistrzowskie menu już dziś na FineDiningWeek.pl. Wybierz liczbę osób, dogodny termin, godzinę oraz jedno z dwóch starannie skomponowanych menu. Każda wizyta to 120 minut prawdziwej kulinarnej podróży, w której unikalne smaki łączą się z najwyższą jakością obsługi i estetyką, jaką oferują najlepsze restauracje w Polsce. Festiwal to doskonała okazja, by poczuć magię fine diningu – zamkniętą w sezonowych, kuratorskich kompozycjach zachwycających świeżością, lokalnością i perfekcyjnym dopracowaniem każdego szczegółu.

W tym sezonie FineDiningWeek® Goście mogą nie tylko odkrywać mistrzowskie menu, ale również wygrać magiczny weekend dla dwojga w Farmie Bii – wyjątkowym miejscu, które powstało z miłości do dobrego jedzenia i życia w rytmie natury. To zaproszenie do świata, w którym wszystko dzieje się wolniej, smakuje lepiej i zostaje w pamięci na długo. Na Gości czeka butikowy pensjonat w sercu przyrody, wspólne gotowanie z najlepszymi Chefami, pasjonujące rozmowy przy stole i błogi relaks z dala od zgiełku codzienności. Więcej o tym niezwykłym miejscu na farmabii.pl. Aby wygrać, wystarczy odpowiedzieć na pytanie: do których dwóch restauracji chciałbyś się wybrać podczas FineDiningWeek® i dlaczego? Szczegóły znajdziesz na FineDiningWeek.ploraz na @finediningweek_pl. Lato to sezon na doświadczenia — czerp z niego pełnymi garściami, nie tylko smakuj, ale przeżywaj, odkrywaj, celebruj i twórz nowe wspomnienia!

Rezerwacje: FineDiningWeek.pl

Termin Festiwalu: 1 lipca – 10 sierpnia 2025

Idź do oryginalnego materiału