

Łosoś to bardzo smaczna ryba, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Świetnie smakuje pieczony, grillowany czy przygotowany na parze. Są też potrawy, do których potrzebujemy dodać go bez skóry, a klasyczne oddzielanie jej od surowego łososia może nie należeć do najprostszych zadań. Proces ten można jednak ułatwić dzięki prostego triku. Spróbuj i przekonaj się sama, jak gwałtownie i łatwo można to zrobić!
Wartości odżywcze
Łosoś to bardzo smaczna i zdrowa ryba. Stanowi bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Ponadto zawiera dużo witamin z grupy B, witamin D, A i E oraz minerałów, takich jak selen, potas, magnez czy fosfor. W dodatku 100 gramów tej ryby zawiera około 140-200 kcal i aż 20 gramów białka. Zawartość tłuszczu jest zależna od gatunku ryby oraz sposobu jej przyrządzenia i wynosi średnio 6-15 gramów w 100 gramach ryby. Łosoś jest uważany za rybę praktycznie wolną od węglowodanów, dzięki czemu jest chętnie spożywany przez osoby znajdujące się na diecie.

Oddzielanie skóry od łososia
Poza klasycznym sposobem na oddzielanie skóry dzięki noża jest też inny bardzo prosty i szybki sposób, aby to zrobić. Wystarczy do tego jedynie odrobina wrzątku. Łososia układamy skórą do góry, najlepiej na kratce do piekarnika lub innej, która umożliwi swobodne spływanie wody i polewamy niewielką ilością wrzątku. Pod wpływem wysokiej temperatury skóra błyskawicznie zacznie się kurczyć i odchodzić od mięsa. jeżeli zauważysz już ten proces, wystarczy złapać za oddzielający się fragment i pociągnąć. Skóra odejdzie bez problemu, a całość nie zajmie Ci więcej niż kilka sekund. Jest to genialny sposób na zaoszczędzenie czasu i odjęcie sobie zbędnej pracy. Spójrz, jak to działa!