Pączki wiatrowe, zwane również pets de nonnes, to rarytasy o ciekawej i zabawnej historii. Legenda głosi, iż powstały przypadkowo w klasztorze Marmoutier we Francji, kiedy to zakonnica upuściła porcję ciasta parzonego na rozgrzany olej. Wynikający z tego przypadku przysmak zachwycił wszystkich, a dziś każdy spróbować swoich sił w przygotowaniu tych lekkich i puszystych pączków. Są doskonałe na różne okazje, a ich smak i aromat podbijają podniebienia choćby najbardziej wybrednych smakoszy.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak tłusty czwartek, to... oponki z serkiem mascarpone. Poznaj ten przepis!
Jakie składniki do pączków? Sekret tkwi w prostocie
Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka podstawowych produktów, które prawdopodobnie znajdziesz kuchni. Dobrej jakości masło, mąka pszenna, jajka i odrobina rumu to klucz do uzyskania idealnej konsystencji ciasta.
Składniki:
200 g mąki pszennej,
180 ml mleka,
50 g drobnego cukru,
70 g masła,
4 jajka,
łyżka rumu,
starta skórka z cytryny,
szczypta soli,
1,5 l oleju do smażenia,
cukier puder do posypania.
Najwspanialsze pączki idealne na jeden gryz. Delikatne i lekkie jak chmurka
Pączki "pierdnięcie mniszki" powstają z ciasta parzonego, które sprawia, iż są niezwykle delikatne. W środku miękkie i puszyste, a z zewnątrz kuszą chrupiącą, złocistą skórką.
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlej mleko, dodaj posiekane masło i ustaw całość na średnim ogniu. Cały czas mieszając, poczekaj, aż tłuszcz całkowicie się roztopi.
Do ciepłych składników wsyp szczyptę soli, cukier i startą skórkę z cytryny. Ponownie zamieszaj i doprowadź do wrzenia.
Następnie do płynu wsyp przesianą przez sitko mąkę i zmniejsz temperaturę. dzięki rózgi lub drewnianej łyżki energicznie zamieszaj składniki. Ze wszystkiego powinna powstać jednolita i gładka masa Odstaw do wystudzenia.
Do schłodzonego ciasta wbijaj stopniowo jajka, cały czas miksując. Na koniec wlej rum i ponownie wymieszaj. Odstaw masę na około 30 minut.
W garnku podgrzej olej. Na gorący tłuszcz wrzucaj formowane dzięki łyżki części ciasta. Smaż je z każdej strony przez kilka minut do zarumienienia.
Przygotowane pączki wyławiaj łyżką i przenieś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu odsączysz je z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone posyp cukrem pudrem. Smacznego!