Faworki bez smażenia — składniki
W tym roku Tłusty Czwartek przypada na koniec lutego, więc przez prawie dwa miesiące karnawału możemy "bezkarnie" objadać się chruścikami czy pączkami. Jednak jeżeli masz już dość tych klasycznych, wysokokalorycznych przepisów, wypróbuj przepis na faworki bez smażenia. Do ich przygotowania będziesz potrzebować:
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 190 g śmietany 18%,
- 4 żółtka,
- 400 g mąki pszennej,
- 70 g masła,
- cukier puder do oprószenia gotowych faworków.
Pamiętaj o tym, żeby śmietanę, żółtka i masło wyjąć wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.
Sprawdź również: Zamiast do kawy, wrzucam trochę do pomidorowej. Smakuje lepiej niż u mamy
Jak przygotować faworki bez smażenia?
Do miski wsyp sól, cukier wanilinowy oraz mąkę. Dodaj śmietanę, żółtka i masło. Całość zagniataj rękami lub mikserem z hakiem do ciasta, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ugniecione ciasto na faworki bez smażenia podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość ok. 2 mm, podziel na paski, każdy pasek natnij na środku i przełóż przez środek. Gotowe chruściki ułóż na blasze, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż się zarumienią, czyli przez około 10 minut. Gdy lekko przestygną, posyp je cukrem pudrem. Faworki bez smażenia są gotowe. Smacznego!
Zobacz też:
Obniża cukier, daje uczucie sytości i prawie nie ma kalorii. Na diecie jedz regularnie
Takie naleśniki podawali na urlopie w Grecji. Są o niebo lepsze od tradycyjnych
Zapomnij o zwykłym cieście na pierogi. Dołóż te składniki, a będzie miękkie, elastyczne i obłędnie smaczne