Tradycyjny keks? Nie tym razem. Tym ciastem będzie pachnieć cały dom

g.pl 4 tygodni temu
Ciasto korzenne z cynamonowym lukrem to wypiek, który potrafi stworzyć w domu atmosferę spokoju i przytulności. Jego zapach gwałtownie wypełnia kuchnię, a miękka, wilgotna struktura sprawia, iż trudno poprzestać na jednym kawałku. To prosty sposób na umilenie jesieni nie tylko sobie, ale także bliskim. Poza tym jest proste w przygotowaniu.
W chłodniejsze dni wielu z nas ma ochotę na coś prostego, aromatycznego i naprawdę domowego. Ciasto korzenne z cynamonową glazurą świetnie wpisuje się w ten klimat, bo łączy znane składniki z przyjemnym zapachem przypraw. To wypiek, który można przygotować bez pośpiechu, a przy tym daje satysfakcję i smak, do którego chętnie się wraca. Oto sprawdzony przepis.


REKLAMA


Zobacz wideo Zrobiłam pączki na opak. Tak robiła je moja babcia


Keks królewski może się schować. W tej wersji jesienią będzie najlepszy
To właśnie połączenie kakao, kawy i korzennych nut sprawia, iż ciasto nabiera głębi i przyciągającego aromatu. Miękka, puszysta struktura to zasługa delikatnie wmieszanej piany z białek, dzięki której masa zyskuje lekkość. W kuchni unosi się zapach, który kojarzy się z dzieciństwem.
Składniki na ciasto:


4 jajka
szczypta soli
120 g miękkiego masła
200 g cukru
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
80 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
180 ml mleka


Składniki na lukier:


150 g cukru pudru
łyżeczka cynamonu
kilka łyżek śmietanki 30 proc.


Sposób przygotowania jest prosty, a efekt zawsze zadowala moją rodzinę.


Ciasto jesienne z cynamonem i śmietanką. Zapisz ten przepis na święta


Zacznij od przygotowania formy i nagrzania piekarnika do 180°C.
W pierwszej misce oddziel białka od żółtek i ubij białka ze szczyptą soli, aż powstanie sztywna piana.
W drugiej misce utrzyj masło z cukrem i żółtkami, aby stworzyć jasną i puszystą masę. To podstawowy krok, który nadaje ciastu lekką strukturę.
W osobnym naczyniu połącz mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon i kawę.
Dodawaj naprzemiennie suche składniki i mleko do masy maślanej, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Na końcu delikatnie wmieszaj pianę z białek, dzięki czemu ciasto pięknie wyrośnie.
Gotową masę przełóż do formy, wyrównaj wierzch i piecz około 50 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy.
Po ostudzeniu polej ciasto lukrem przygotowanym z cukru pudru, cynamonu i śmietanki.


Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami. Możesz też dodać orzechy
Do masy można dorzucić posiekane orzechy, rodzynki lub kandyzowaną skórkę pomarańczy, aby nadać wypiekowi bardziej wyrazisty charakter. Dobrym pomysłem będzie także dodanie pokrojonych w plasterki jabłek oraz gruszek.
Mleko można wymienić na napój roślinny, a mąkę pszenną na mieszankę bezglutenową. Cukier z powodzeniem zastąpi ksylitol lub erytrytol, co sprawi, iż ciasto będzie lżejsze, ale wciąż aromatyczne. Najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku lub zawinięte w papier, aby nie traciło wilgoci. Podgrzany kawałek odzyska świeżość i miękkość.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału