Tradycyjne przepisy na jaja faszerowane wielkanocne. Zrobią furorę na stole

pysznosci.pl 1 rok temu

Jaja faszerowane wielkanocne to bez wątpienia jedna z tych potraw, która powinna zagościć na każdym stole w okresie świątecznym. Dlaczego akurat na Wielkanoc wybieramy jajka? Odpowiedzi należy szukać w ludowej kulturze.

W kulturze ludowej jaja od zawsze symbolizowały odradzające się życie. W Polsce zaś tradycja jajek na Wielkanoc powiązana jest z kulturą chrześcijańską, bowiem są one symbolem zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Z kolei zgodnie z ludowymi wierzeniami, jajka miały niejako posiadać magiczną moc, która chroni ludzi przed chorobami i innego rodzaju drobnoustrojami negatywnie wpływającymi na ich zdrowie. W kulturze ludowej jaja były także symbolem płodności i odradzającego się życia. Wierzono wówczas, iż spożywanie ich w okresie wiosny, przynosi szczęście.

Jaja faszerowane wielkanocne z chrzanem

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a ty nie masz pomysłu na wielkanocne jaja faszerowane? Przepisy, które przedstawiamy poniżej, doskonale sprawdzą się na wielkanocny stół, dlatego nie zwlekaj, tylko kup potrzebne składniki i przygotuj się na święta!

Składniki:

  • 4 ugotowane jajka
  • łyżeczka chrzanu
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztard
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Przekrój jajka i wydrąż z nich żółtka.
  2. Żółtka rozgnieć i wymieszaj je z chrzanem, musztardą i majonezem. Przypraw całość solą i pieprzem.
  3. Farsz jest już gotowy i możesz przystąpić do wypełnienia nim jajek!

Jaja faszerowane wielkanocne z pieczarkami

  • 6 ugotowanych jaj
  • 1 cebula
  • 6 sztuk dużych pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • Opcjonalnie: dymka lub szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Jajka przekrój na pół i wydrąż z nich żółtko.
  2. Pieczarki umyj, obierz i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  3. Na patelni roztop masło i w międzyczasie posiekaj cebulę. Przełóż ją na patelnię i smaż przez około 2 minut.
  4. Do podsmażonej cebulki dodaj pieczarki i smaż je do momentu, aż odparuje woda. Całość przypraw solą i pieprzem.
  5. Wystudź pieczarki i wymieszaj je z majonezem na jednolitą masę.
  6. Następnie farsz przełóż do jajek i posyp je dymką lub szczypiorkiem.

Jajka faszerowane łososiem

Składniki:

  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki serka np. Philapdephia
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Łososia przełóż do miski, przypraw solą i pieprzem i rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj do niego serek kanapkowy oraz majonez, wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Farszem wypełnij wydrążone wcześniej jaja.

Zobacz także przepis na soczyste pałki z kurczaka w marynacie pieczone pionowo:

Idź do oryginalnego materiału