Jaja faszerowane wielkanocne to bez wątpienia jedna z tych potraw, która powinna zagościć na każdym stole w okresie świątecznym. Dlaczego akurat na Wielkanoc wybieramy jajka? Odpowiedzi należy szukać w ludowej kulturze.
W kulturze ludowej jaja od zawsze symbolizowały odradzające się życie. W Polsce zaś tradycja jajek na Wielkanoc powiązana jest z kulturą chrześcijańską, bowiem są one symbolem zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Z kolei zgodnie z ludowymi wierzeniami, jajka miały niejako posiadać magiczną moc, która chroni ludzi przed chorobami i innego rodzaju drobnoustrojami negatywnie wpływającymi na ich zdrowie. W kulturze ludowej jaja były także symbolem płodności i odradzającego się życia. Wierzono wówczas, iż spożywanie ich w okresie wiosny, przynosi szczęście.
Jaja faszerowane wielkanocne z chrzanem
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a ty nie masz pomysłu na wielkanocne jaja faszerowane? Przepisy, które przedstawiamy poniżej, doskonale sprawdzą się na wielkanocny stół, dlatego nie zwlekaj, tylko kup potrzebne składniki i przygotuj się na święta!
Składniki:
- 4 ugotowane jajka
- łyżeczka chrzanu
- łyżka majonezu
- łyżeczka musztard
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
- Przekrój jajka i wydrąż z nich żółtka.
- Żółtka rozgnieć i wymieszaj je z chrzanem, musztardą i majonezem. Przypraw całość solą i pieprzem.
- Farsz jest już gotowy i możesz przystąpić do wypełnienia nim jajek!
Jaja faszerowane wielkanocne z pieczarkami
- 6 ugotowanych jaj
- 1 cebula
- 6 sztuk dużych pieczarek
- 1 łyżka masła
- Opcjonalnie: dymka lub szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Jajka przekrój na pół i wydrąż z nich żółtko.
- Pieczarki umyj, obierz i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni roztop masło i w międzyczasie posiekaj cebulę. Przełóż ją na patelnię i smaż przez około 2 minut.
- Do podsmażonej cebulki dodaj pieczarki i smaż je do momentu, aż odparuje woda. Całość przypraw solą i pieprzem.
- Wystudź pieczarki i wymieszaj je z majonezem na jednolitą masę.
- Następnie farsz przełóż do jajek i posyp je dymką lub szczypiorkiem.
Jajka faszerowane łososiem
Składniki:
- 100 g wędzonego łososia
- 2 łyżki serka np. Philapdephia
- 1-2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Łososia przełóż do miski, przypraw solą i pieprzem i rozgnieć widelcem.
- Dodaj do niego serek kanapkowy oraz majonez, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Farszem wypełnij wydrążone wcześniej jaja.
Zobacz także przepis na soczyste pałki z kurczaka w marynacie pieczone pionowo: