Tradycyjna wodzionka. Przepis na kryzysową zupę z czerstwym chlebem. Idealna na kryzysowy obiad

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Paweł Płaczek/materiały prasowe wydawnictwa Purple Book


Wodzionka to tradycyjna zupa pochodząca ze Śląska. Często przygotowywano ją w domach, gdy w kuchni znajdował się czerstwy chleb, który chciano odświeżyć. Paweł Płaczek w książce „Menu kryzysowe” zgromadził przepisy na proste i tanie dania nierujnujące domowego budżetu. Wśród nich jest przepis na zupę wodzionkę, którą zrobisz w 15 minut.

Wodzionka - przepis na zupę pachnącą czosnkiem

Liczba porcji: dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3–4 kromki czerstwego chleba,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 2–3 łyżki masła,
  • sól,
  • ok. 1 l wrzątku,
  • chochla rosołu.

Jak zrobić wodzionkę?

Przygotowanie:

  1. Czerstwy chleb nacieramy czosnkiem, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
  2. Kroimy go w małą kostkę. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, obficie posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut.
  3. Kiedy stanie się błyszczący, lekko go ucieramy nożem. Pokrojony chleb wrzucamy do miski lub głębokiego talerza, dodajemy czosnek, masło i całość zalewamy wrzątkiem z dodatkiem rosołu.
  4. Płyn powinien przykryć chleb, jednak jego ilość jest uzależniona tylko od waszego upodobania.
  5. Jeśli chcecie wodzionkę bardziej wodnistą, dodajcie go więcej, a jeżeli chcecie, aby była bardziej konkretna, wlejcie tylko tyle, by chleb nie wystawał.
  6. Podobnie z czosnkiem i solą – ich ilość zależy tylko od waszych kubków smakowych.

Zobacz w naszej galerii jak wygląda tradycyjna wodzionka!

Zupa z czerstwego chleba

Warto wiedzieć, iż wodzionka jest zupą wpisaną na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego. W zestawieniu znalazła się od 6 lutego 2007 roku. Na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju wsi podkreślono, iż jest to zupa tania, pożywna i lekkostrawna. A także nie jest pracochłonna.

Czytaj także: Oto dość osobliwe polskie potrawy regionalne. Odważysz się spróbować? Sprawdź naszą listę!

Przepisy na tanie obiady

W książce „Menu kryzysowe” Paweł Płaczek postarał się zebrać przepisy na tanie dania oraz takie w duchu zero waste, czyli bez marnowania produktów spożywczych. Wśród przepisów z kuchni antyinflacyjnej Pawła Płaczka zachęcamy do spróbowania:

  • kotletów warzywnych,
  • sałatki z mortadeli,
  • puszystego ciasta jogurtowego na spodzie z herbatników.

Wiele proponowanych dań można znać z lat dzieciństwa albo z kuchni regionalnej. Nie zabrakło śląskiego panczkrautu, PRL-owskich kotletów z mortadeli, a także podkarpackich proziaków.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Purple Book.

Tradycyjna wodzionka. Przepis na kryzysową zupę z czerstwym ...

+5 Zobacz galerię

Źródło:

  • Lista produktów tradycyjnych - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału