Tradycyjna parzybroda z jagnięciną. Wypróbuj esencjonalny przepis na danie ze Lwowa. Ten posiłek przypomina smakiem polską zupę

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/voltan1/zdjęcie ilustracyjne


Domowa parzybroda z ziemniakami przypomina smakiem polski kapuśniak. Jednak jest to posiłek o bogatszym składzie, wyrazistszym smaku i atrakcyjnym aromacie dzięki zastosowaniu mieszanki ziół i przypraw. Posiłek we Lwowie rozpowszechnili żyjący w mieście Ormianie, a na początku XX wieku danie przywędrowało do Polski. Przepis na tradycyjną parzybrodę pochodzi z książki „Kuchnia lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję” Marianny Dushar.

Parzybroda – przepis na tradycyjne danie ze Lwowa

Składniki:
Na rosół:

  • 1–1 1/2 kg jagnięciny z kością,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pasternaku lub pietruszki,
  • 1 słodka papryka,
  • 1 pęczek zieleniny, mocno związany nitką: kilka liści kapusty włoskiej, kawałek pora, kilka gałązek estragonu i tymianku.

Do smaku:

  • sól,
  • ziarna ziela angielskiego,
  • ziarnisty czarny pieprz,
  • liść laurowy.

Na parzybrodę:

  • 2 cebule,
  • 1/2 selera,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 korzenia pasternaku,
  • 1 główka kapusty włoskiej,
  • 1/2 pora,
  • 5–6 ziemniaków,
  • 3 pomidory,
  • 3 1/2–4 l rosołu z jagnięciny,
  • natka pietruszki,
  • świeży estragon,
  • świeży koperek,
  • łyżka klarowanego masła.

Dodatki:

  • 50 g orzechów włoskich,
  • ząbek czosnku,
  • natka kolendry,
  • suszona mięta,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól.

Czytaj także: Domowa kapusta kiszona. Prosty przepis na tradycyjną kiszonkę

Jak zrobić parzybrodę?

Przygotowanie:

  1. Rosół jagnięcy ugotować tak samo jak cielęcy. Przecedzić, oddzielić mięso od kości i pokroić na nieduże kawałki.
  2. Na klarowanym maśle zasmażyć pokrojone w kostkę cebulę, seler, marchew, pasternak.
  3. Kapustę włoską pokroić w cienkie, długie pasemka, pora w krążki.
  4. Ziemniaki pokroić w dość grubą kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na ósemki.
  5. Do przecedzonego rosołu dodać obrane mięso i ziemniaki, doprowadzić do wrzenia. Dodać zasmażone warzywa, a po 5 minutach — kapustę i pomidory.
  6. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Kiedy się zagotuje, dodać zieleninę, przykryć pokrywką i odstawić.
  7. Przygotować posypkę: posiekać drobno orzechy włoskie, ząbek czosnku i zieleninę, dodać suszoną miętę i sok z cytryny.
  8. Parzybrodę trzeba odrobinę posolić i wymieszać. Podawać zupę z posypką z orzechów włoskich i przypraw.

Przepisy kuchni lwowskiej

W książce „Kuchnia lwowska” Marianny Dushar można zapoznać się z przepisami na dania, które pokazują historyczne powiązania kulinarne mieszkańców miasta. Wśród nich zauważyć można recepturę na pieróg biłgorajski, który w książce zamiennie nazywany jest pierogiem jaworowskim. Z kuchni żydowskiej zaczerpnięto puszyste chały, które wypiekane były także w wersji wytrawnej. A na lekką przystawkę można podać np.: sałatkę z burakiem i suszonymi śliwkami. Każde z tych przepisów uświetni rodzinny obiad lub spotkania w gronie najbliższych znajomych.

Przepis na parzybrodę udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału