Parzybroda – przepis na tradycyjne danie ze Lwowa
Składniki:
Na rosół:
- 1–1 1/2 kg jagnięciny z kością,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pasternaku lub pietruszki,
- 1 słodka papryka,
- 1 pęczek zieleniny, mocno związany nitką: kilka liści kapusty włoskiej, kawałek pora, kilka gałązek estragonu i tymianku.
Do smaku:
- sól,
- ziarna ziela angielskiego,
- ziarnisty czarny pieprz,
- liść laurowy.
Na parzybrodę:
- 2 cebule,
- 1/2 selera,
- 2 marchewki,
- 1/2 korzenia pasternaku,
- 1 główka kapusty włoskiej,
- 1/2 pora,
- 5–6 ziemniaków,
- 3 pomidory,
- 3 1/2–4 l rosołu z jagnięciny,
- natka pietruszki,
- świeży estragon,
- świeży koperek,
- łyżka klarowanego masła.
Dodatki:
- 50 g orzechów włoskich,
- ząbek czosnku,
- natka kolendry,
- suszona mięta,
- sok z 1 cytryny,
- sól.
Czytaj także: Domowa kapusta kiszona. Prosty przepis na tradycyjną kiszonkę
Jak zrobić parzybrodę?
Przygotowanie:
- Rosół jagnięcy ugotować tak samo jak cielęcy. Przecedzić, oddzielić mięso od kości i pokroić na nieduże kawałki.
- Na klarowanym maśle zasmażyć pokrojone w kostkę cebulę, seler, marchew, pasternak.
- Kapustę włoską pokroić w cienkie, długie pasemka, pora w krążki.
- Ziemniaki pokroić w dość grubą kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na ósemki.
- Do przecedzonego rosołu dodać obrane mięso i ziemniaki, doprowadzić do wrzenia. Dodać zasmażone warzywa, a po 5 minutach — kapustę i pomidory.
- W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Kiedy się zagotuje, dodać zieleninę, przykryć pokrywką i odstawić.
- Przygotować posypkę: posiekać drobno orzechy włoskie, ząbek czosnku i zieleninę, dodać suszoną miętę i sok z cytryny.
- Parzybrodę trzeba odrobinę posolić i wymieszać. Podawać zupę z posypką z orzechów włoskich i przypraw.
Przepisy kuchni lwowskiej
W książce „Kuchnia lwowska” Marianny Dushar można zapoznać się z przepisami na dania, które pokazują historyczne powiązania kulinarne mieszkańców miasta. Wśród nich zauważyć można recepturę na pieróg biłgorajski, który w książce zamiennie nazywany jest pierogiem jaworowskim. Z kuchni żydowskiej zaczerpnięto puszyste chały, które wypiekane były także w wersji wytrawnej. A na lekką przystawkę można podać np.: sałatkę z burakiem i suszonymi śliwkami. Każde z tych przepisów uświetni rodzinny obiad lub spotkania w gronie najbliższych znajomych.
Przepis na parzybrodę udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: