Tradycyjna pańska skórka, jak z Warszawy. Przygotowanie tego przysmaku to bułka z masłem. [PRZEPIS]

g.pl 1 tydzień temu
Pańska skórka to słodki symbol Warszawy, od lat sprzedawany na stoiskach przy cmentarzach w okresie celebrowania dnia Wszystkich Świętych. Ten różowy, delikatny przysmak z łatwością można przygotować w domu. Wystarczy tylko kilka prostych składników.
Oprócz czyszczenia grobów, kupowania zniczy i kwiatów, przed dniem Wszystkich Świętych wiele osób decyduje się także na przygotowanie pańskiej skórki. To słodka przekąska przypominająca cukierka, która od 30 stycznia 2008 roku oficjalnie znajduje się na liście tradycyjnych wyrobów piekarniczych i cukierniczych w województwie mazowieckim. Tę słodycz można było kupić głównie w Warszawie, najpierw w aptekach, a później na straganach przy cmentarzach właśnie w okresie Wszystkich Świętych. Chętnie zajadali się nią zarówno dorośli, jak i dzieci. Przygotowanie jej jest bardzo proste. Przepis pozostał niezmieniony od 150 lat.


REKLAMA


Zobacz wideo Zrobiliśmy domową czekoladę. Musisz sprawdzić ten przepis


Z czego robiona jest pańska skórka? Większość produktów jest słodka
Na początku XX wieku w Słowniku Języka Polskiego zaczęły pojawiać się pierwsze wzmianki o "panieńskiej skórce" - bo tak właśnie brzmi oryginalna nazwa tej słodkiej przekąski. Autorzy opisali ją jako: słodkie ciastko ślazowe, sprzedawane w tabliczkach po aptekach, jako środek od kaszlu lub jako przysmak. Z czasem opis wzbogacono o dodatkowe informacje dotyczące jej adekwatności. Uznano ją za wyrób medyczny - ale nie lek - który łagodził objawy kaszlu. Warto zaznaczyć przy tym, iż cukierki te nie posiadają substancji leczniczych.
Zobacz też: Grochówka wojskowa dla całej rodziny. Tradycyjny przepis na jedną z najlepszych zup
W oryginalnej wersji do wyprodukowania panieńskiej skórki wykorzystywano gumę arabską, cukier miałki, białka jajeczne i olej kwiatu pomarańczowego. Decydując się jednak na przygotowanie jej w domu, można wykorzystać:


cukier lub miód,
białka,
sok z cytryny,
wodę,
sok malinowy.


Połączenie tych składników pozwoli ci skomponować ten kultowy przysmak, którym będzie zajadać się cała rodzina. Przyrządzenie go jest naprawdę banalnie proste.


Pańska skórka - przepis. Jedyną wadą tego deseru jest to, iż trzeba na niego czekać całą noc
Jasnoróżowy cukierek, określany niegdyś mianem panieńskiej skórki (w nawiązaniu do kolorytu skóry młodych dam), na przestrzeni lat został przekształcony na pańską skórkę. I choć nazwa się zmieniła, receptura pozostała taka sama. Smak prostokątnych lub kwadratowych słodkości nieustannie potrafi zachwycić wiele podniebień. Mazowiecki przysmak przyrządza się w następujący sposób:


Do garnka włóż 1 kg cukru lub miodu, dodaj 250 ml wody i całość gotuj do momentu, aż powstanie twarda masa.
Ubij białka z 6 jaj tak, aby uzyskać sztywną pianę.
Połącz słodką masę z pianą z białek i mieszaj do przestygnięcia.
Połowę otrzymanego produktu wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej części dodaj 1 łyżkę soku malinowego i ½ łyżki soku z cytryny, wymieszaj i wlej do formy.
Słodki przysmak włóż na noc do lodówki, aby stwardniał.
Na drugi dzień pokrój go w kwadraty lub prostokąty i pozawijaj w pergamin


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału