Pełnoziarniste tosty w masie jajeczno-jogurtowo-koperkowej to świetny pomysł na zdrowe i pełnowartościowe śniadanie. Do tego mus na bazie awokado, jogurtu naturalnego gęstego Bakoma, pomidor malinowy i rukola. Istna eksplozja smaków i bomba witaminowa.
Pełnowartościowe śniadanie, które doda energii na cały dzień
Przepis na ten odżywczy i pyszny posiłek pochodzi z bloga Moniki Smakołyki. Jak sama autorka przyznaje, pełnoziarniste tosty w masie jajeczno-jogurtowo-koperkowej, które przysmażyła na piękny złocisty kolor i podała wraz z pomidorem i rukolą, bardzo smakowały jej całej rodzinie. Co więcej, od tej autorki przepisów może spodobać Ci się również wariacja na temat pierogów – Pierogi z ziemniakami i serem na cieście pieprzowym z palonym masłem rozmarynowym.
Pyszności, Foto: Moniki Smakołyki
Przepis na tosty w masie jajeczno-jogurtowo-koperkowej
Składniki na ok. 3-4 porcje:
Tosty:
- 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
- 2 duże wiejskie jajka
- 3 duże łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- ½ pęczku świeżego koperku
- sól do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Mus z awokado:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- sól, pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku
Dodatki:
- świeża rukola
- pomidor np. malinowy
Sposób przygotowania
Dwa jajka roztrzep, wymieszaj z 3 łyżkami jogurtu, posiekanym koperkiem, dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Niewielką ilość oleju rozgrzej na patelni. Chleb tostowy namocz z dwóch stron w przygotowanej wcześniej masie. Smaż z obu stron na złoty kolor. Następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
W celu przygotowania pasty awokado przetnij na pół i wyjmij pestkę. Wydrąż miąższ i przełóż do miseczki. Następnie dokładnie rozgnieć i dodaj dwie łyżki jogurtu naturalnego gęstego i jedną łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Tosty przekrój po skosie na połowę i podawaj z pastą z awokado, pomidorami i świeżą rukolą.
Na deser proponujemy pyszny sernik z trzech składników. Przepis znajdziesz na naszym kanale w serwisie YouTube.