Torebki z herbatą emitują mikroplastik podczas zaparzania!

swiatoze.pl 4 dni temu
Zdjęcie: Torebki z herbatą emitują mikroplastik podczas zaparzania!


Najnowsze badanie wykazało, iż tradycyjne torebki z herbatą wydzielają choćby miliardy cząstek mikroplastiku podczas parzenia. Nie pozostaje to bez wpływu na ludzkie zdrowie…

Herbatka z plastikiem

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Universitat Autònoma de Barcelona w Hiszpanii przypomina, iż zanieczyszczenie środowiska plastikiem to poważne wyzwanie ekologiczne, mające coraz większy wpływ na obecne i przyszłe pokolenia. Głównym źródłem zanieczyszczenia mikro- i nanoplastikiem są opakowania, w których przechowuje się żywność, a główną drogą narażenia człowieka – inhalacja i spożycie.

Hiszpańscy naukowcy scharakteryzowali mikro– i nanoplastik, uwalniający się z różnych rodzajów dostępnych w sklepach saszetek z herbatą. Były one wykonane z nylonu, celulozy i polipropylenu. Wyniki okazały się być zatrważające. W czasie parzenia herbaty, polipropylen uwalniał bowiem 1,2 miliarda cząstek na mililitr. Celuloza już dużo mniej, bo 135 milionów cząstek na mililitr, zaś nylon – nieco ponad 8 milionów.

– Udało nam się w innowacyjny sposób scharakteryzować te zanieczyszczenia dzięki zestawu najnowocześniejszych technik. Stanowi to bardzo ważne narzędzie w rozwoju badań nad potencjalnym wpływem tych substancji na zdrowie człowieka – mówi Alba Garcia, autorka badania.

Naukowcy poszli także o krok dalej, co doprowadziło do dalszych, niepokojących obserwacji – różne typy ludzkich komórek jelitowych poddano ekspozycji na zabarwione cząstki plastiku.

Eksperymenty wykazały, iż komórki jelitowe produkujące śluz miały najwyższy poziom wchłaniania mikro- i nanoplastiku, przy czym cząstki te przenikały choćby do jądra komórkowego zawierającego materiał genetyczny.

Wyniki sugerują więc kluczową rolę śluzu jelitowego w procesie wchłaniania tych cząstek i podkreślają konieczność prowadzenia dalszych badań nad skutkami przewlekłej ekspozycji na ich działanie.

– najważniejsze jest opracowanie znormalizowanych metod testowych do oceny zanieczyszczenia mikro- i nanoplastikiem uwalnianym z plastikowych materiałów mających kontakt z żywnością oraz stworzenie regulacji prawnych skutecznie ograniczających i minimalizujących to zanieczyszczenie – podkreślają naukowcy. – W obliczu ciągłego wzrostu wykorzystania plastiku w opakowaniach żywności konieczne jest podjęcie działań w celu przeciwdziałania temu zanieczyszczeniu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności i chronić zdrowie publiczne.

Źródło: pap.pl

Fot.: Canva (nathaphat/Getty Images)

Idź do oryginalnego materiału