Tofu na grilla w tajskiej marynacie. W kilka chwil wyczarujesz przekąskę, której trudno się oprzeć

g.pl 9 godzin temu
Co powiesz na to, aby zamiast mięsa przygotować tofu na grilla? Ta świetna przystawka na pewno przypadnie do gustu wegetarianom i osobom, które lubią poznawać nowe smaki. Grillowane tofu można wykorzystać jako przekąskę, ale świetnie sprawdzi się także jako składnik sałatki i dodatek do dań kuchni azjatyckiej.
Grillowane tofu to doskonałe urozmaicenie majówkowych potraw. Przygotowanie przystawki jest bajecznie proste i szybkie. Podobnie jak mięso, tofu również można marynować. My proponujemy pikantną marynatę z dodatkiem sosu sriracha. Tofu należy marynować przez co najmniej 1 godzinę.

REKLAMA







Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser



Gdzie kupić tofu na grilla? Wybierz produkt wysokiej jakości
jeżeli chcemy, aby nasze danie miało wyjątkowy smak, musimy wybrać produkt dobrej jakości. Gdzie kupić tofu na grilla? w tej chwili tofu można zakupić w większości dyskontów spożywczych. Znajdziemy je także w sklepach ze zdrową żywnością, a choćby zamówimy przez internet. Poszczególne rodzaje różnią się między sobą smakiem i strukturą. Do grillowania najlepiej wybierać tofu o zwartej konsystencji, z niską zawartością wody.


Marynata do pieczonego tofu lub tofu na grilla. Postaw na ostry smak
Tofu można zarówno piec, jak i grillować. Na początku potrzebna jest nam marynata. Do pieczonego tofu lub tofu z grilla przygotujesz ją z następujących składników:

4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka sosu sriracha (można więcej, dla pikantniejszego smaku)
2 ząbki czosnku
kawałek korzenia imbiru o długości ok. 1 cm
1 łyżeczka miodu płynnego

Tofu z grilla - przepis na marynatę wykonaj zgodnie z poniższą instrukcją
Przyjemna konsystencja i bogactwo smaku to cechy, które opisują tofu z grilla. Marynatę do tej smakowitej przekąski wykonasz zgodnie z poniższym przepisem:

Do miski wlewamy sos sojowy, miód, olej, ocet ryżowy oraz sos sriracha
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir
Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy
Tak przygotowaną marynatą zalewamy tofu (wcześniej odsączamy je z nadmiaru wody i kroimy np. w paski lub kostkę).

Zobacz też: Surówka do obiadu jak z restauracji. 5 wersji specjalnie dobranych do polskiego podniebienia



Jak zrobić tofu na grillu? W kilka chwil wyczarujesz przekąskę, której trudno się oprzeć
Na koniec pozostało tylko odpowiedzieć na pytanie, jak zrobić tofu na grillu? Instrukcja poniżej:

rozgrzewamy grilla do średniej temperatury
ruszt smarujemy odrobiną oliwy z oliwek
układamy poszczególne kawałki tofu, zachowując między nimi odstęp
grillujemy przez 5 minut na stronę (w międzyczasie możemy polewać tofu marynatą)
zdejmujemy z grilla i serwujemy bezpośrednio po przygotowaniu

Zrobisz grillowane tofu? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału