To warzywo wzmacnia wątrobę, oczyszcza jelita, przyśpiesza odchudzanie. Po 50. roku życia koniecznie dodaj je do menu
Zdjęcie: Reguluje trawienie, przyśpiesza spalanie tłuszczu, oczyszcza organizm / Shutterstock
Jeszcze niedawno kojarzyła się z warzywem z babcinego ogródka, dziś pojawia się w modnych sałatkach i na zdjęciach influencerów. To warzywo wraca na polskie stoły i do menu najlepszych restauracji. Nic dziwnego, bo to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw, które wzmacnia odporność, wspiera trawienie i pomaga w odchudzaniu. Sprawdź, dlaczego warto włączyć je do codziennej diety, jak je przyrządzać i kto powinien zachować ostrożność.


![Jak przedłużyć świeżość masła? Proste triki, które działają naprawdę długo! [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2025/12/c42ef289-4fec-4acb-a0aa-5ddb4ea643c2-1.jpg)





![To dlatego makowiec pęka i wysycha. Oto, jak temu zapobiec [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2020/11/Makowiec.jpg)







