Warto wykorzystywać sezonowe produkty i to właśnie na nich opierać swoją kuchnię. Z różnych stron Polski dochodzą słuchy o obfitych wyspach grzybów, dlatego po udanym grzybobraniu dobrze wiedzieć, jak je wykorzystać w smakowity sposób. W kuchni polskiej klasykiem jest oczywiście sos oraz zupa grzybowa. Tym razem jednak warto pokusić się o coś innego i sięgnąć do kuchni włoskiej po gęste risotto. Jest tak proste w wykonaniu, iż każdy powinien sobie z nim poradzić.
Sezon na grzyby w kuchni trwa w najlepsze. Przygotuj z nimi włoskie risotto
Kuchnia włoska zwykle kojarzy się z makaronami oraz pizzą. Flagową potrawą jest jednak gęste i kremowe risotto z grzybami, które zachwyca intensywnością smaku oraz aromatu. Dobrym pomysłem jest przygotowanie go z polskimi grzybami, na które właśnie trwa urodzaj w lasach.
Do tego wystarczy dobry ryż, masło oraz bulion, aby stworzyć niepowtarzalne danie, które zachwyci wszystkich domowników oraz gości. Raz przygotowane z pewnością na stałe zadomowi się w twoim codziennym jadłospisie. To smakowita propozycja na sezonowy obiad czy też kolację.
Nie potrzeba wysokich umiejętności kulinarnych, aby poradzić sobie z tym daniem, gdyż jest nieskomplikowane w przygotowaniu, ale za to zachwycające w smaku. Efektem jest smakowite danie z nutą elegancji, które wykorzystuje w pełni sezon na grzyby. Owszem, można go przygotować również z suszonymi czy mrożonymi grzybami, ale niepowtarzalny aromat oraz smak dadzą tylko te świeżo zerwane w lesie.
Może cię zainteresować: Smakuje lepiej niż kiszone ogórki. W tej zalewie to hit domowej spiżarni
Jak zrobić risotto z grzybami? Przepis krok po kroku
Risotto z grzybami leśnymi to danie, które łączy w sobie prostotę i smak kuchni włoskiej z aromatycznym bogactwem polskiej natury. Sezon na grzyby właśnie trwa, dlatego dobrze go wykorzystać w ten sposób w kuchni. Do wykonania kremowego i gęstego risotto potrzebujesz:
- 300 g świeżych, leśnych grzybów (polecane borowiki lub kurki)
- 400 g ryżu do risotto
- 2 cebule (najlepiej szalotki)
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu warzywnego lub grzybowego
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki oliwy
- Suszony tymianek
- Pieprz i sól do smaku
- Odrobina wody
- 150 g świeżo startego parmezanu
- Opcjonalnie: natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Na jednej patelni rozgrzej łyżkę masła oraz łyżkę oliwy. Gdy się rozgrzeją, dodaj cebulę i zeszklij ją. Następnie dorzuć do niej oczyszczone i pokrojone na małe kawałki grzyby. Dokładnie wymieszaj i duś, aż staną się miękkie.
Po czasie dolej do nich około pół szklanki bulionu, jednocześnie zmniejszając moc palnika. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do całości. Patelnię przykryj pokrywką i duś do momentu, aż grzyby puszczą śluzy, by mógł powstać sos.
W tym czasie na drugiej patelni rozgrzej pozostałe masło i oliwę, a następnie dodaj ryż i smaż go, aż ziarenka staną się przezroczyste. Powoli zacznij dolewać do niego odrobinę wody, a następnie bulion po chochelce, za każdym razem czekając, aż wchłonie cały płyn.
Gdy ryż będzie już miękki, dodaj do niego grzyby z cebulką. Całość dopraw solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez kilka minut. Kiedy wszystko połączy się ze sobą, dodaj starty parmezan i ponownie wymieszaj. Risotto pozostaw na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut, a następnie nałóż je na talerz i podawaj z natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz też:
Otula jelita jak kocyk. To bomba witaminowa, ale w Polsce mało kto go je
Nie tylko zupa grzybowa. w okresie choć raz zrób ten obiad, a rodzina oszaleje z zachwytu
Taki dżem porzeczkowy robiła moja babcia. Dzięki 2 dodatkom smak jest wybitny