To przyprawa "cenniejsza niż złoto", a i tak mało kto jej używa w kuchni

g.pl 3 dni temu
To popularna przyprawa, która charakteryzuje się bardzo intensywnym aromatem. Jest ceniona nie tylko przez kucharzy, ale też osoby interesujące się tradycyjną medycyną. Co warto wiedzieć o tym egzotycznym specjale?
Każdy kucharz wie, jak cenne w kuchni są przyprawy. choćby niewielka ilość aromatycznego dodatku może całkowicie odmienić smak dania, wydobywając z niego to, co najlepsze. Z gałką muszkatołową nie należy przesadzać, bo jeżeli będziemy jej spożywać za dużo, to narażamy się na przykre dla zdrowia konsekwencje. jeżeli w przepisie pojawia się gałka muszkatołowa to wiedz, iż do podkręcenia smaku potrawy wystarczy tylko szczypta tej korzennej przyprawy.


REKLAMA


Zobacz wideo Imbir w daniach ciężkostrawnych chroni przed niestrawnością


Gałka muszkatołowa - adekwatności. Skąd pochodzi przyprawa?
W każdym sklepie spożywczym możemy znaleźć specjalną półkę na przyprawy, których używamy na co dzień w kuchni. Są wśród nich nie tylko rodzime, ale też bardziej egzotyczne specjały, jak np. gałka muszkatołowa. adekwatności przyprawy są znane i cenione już od wieków. Ten aromatyczny specjał jest pozyskiwany z nasion muszkatołowca korzennego - rośliny tropikalnej, która uprawiana jest w różnych częściach Azji Południowo-Wschodniej. Owoc muszkatołowca po dojrzeniu pęka, uwalniając twardą pestkę, w której znajduje się nasienie. To właśnie ono - po wysuszeniu i starciu - tworzy znaną nam wszystkim przyprawę.


Gałka muszkatołowa - jak stosować w kuchni? Działanie prozdrowotne
Intensywny aromat przyprawy jest wykorzystywany szeroko w kuchni - zwłaszcza azjatyckiej - nic zatem dziwnego, iż w wielu przepisach na orientalne dania pojawia się gałka muszkatołowa. Jak stosować przyprawę? Przede wszystkim należy pamiętać, aby nie dodawać jej zbyt dużo, bo istnieje ryzyko, iż zdominuje smak potrawy. Gałka muszkatołowa, jako przyprawa korzenna, świetnie pasuje do mięs i wędlin, dodajemy ją także do sosów, ciast i koktajli. Przyprawa wykazuje szereg adekwatności prozdrowotnych, wśród których należy wymienić m.in.:


działanie przeciwzapalne
działanie przeciwzakrzepowe
działanie przeciwgrzybicze
wspieranie procesów trawiennych w organizmie


Gałka muszkatołowa - do czego? Uważaj na efekty uboczne
Jest wiele argumentów przemawiających za tym, dlaczego do naszej diety powinna być włączona gałka muszkatołowa. Do czego stosować przyprawę - już wiemy i wspomnieliśmy również o tym, iż nie powinna być ona dodawana do potraw w dużej ilości. Trzeba wiedzieć, iż nie chodzi tu tylko o intensywny smak, ale też o potencjalne skutki uboczne, które mogą się pojawić, jeżeli spożyjemy ją w nadmiarze. Przedawkowanie może powodować objawy podobne do zatrucia tj. nudności, wymioty, tachykardia, niepokój i pobudzenie. Wystarczy kilka gramów, aby narazić się na przykre konsekwencje.


Czym zastąpić gałkę muszkatołową, aby uzyskać równie intensywny smak?
Przyprawa pozyskiwana z nasion muszkatołowa ma wyróżniający się, charakterystyczny smak - korzenny, lekko słodki i pikantny jednocześnie. Czym zastąpić gałkę muszkatołową w kuchni? Alternatywą mogą być inne przyprawy korzenne, np. cynamon, kardamon, mielone goździki, mielony imbir, anyż. Pasują one zarówno do dań wytrawnych, jak i domowych wypieków. Trzeba pamiętać, aby również nie przesadzać z ich ilością, bo tylko wyważone proporcje pozwalają zachować odpowiedni balans smaków.


Zobacz też: Żeń-szeń koreański - adekwatności i zastosowanie. Jaki żeń-szeń wybrać?
Idź do oryginalnego materiału