To nie są zwykłe naleśniki! Idealne fit śniadanie na chłodne, jesienne poranki!

viva.pl 5 godzin temu

Jesienne poranki potrafią zaskoczyć chłodem i szarością, dlatego warto zacząć dzień od czegoś, co rozgrzeje, doda energii i jednocześnie będzie przyjemnością dla oczu i podniebienia. W erze zdrowego stylu życia i rosnącej świadomości dietetycznej coraz chętniej sięgamy po składniki alternatywne — mąki bezglutenowe, mleka roślinne czy naturalne źródła tłuszczu. Właśnie taki fit przepis — lekki, pożywny i sezonowy — zaproponowała Ewa Szabatin. Jej wersja naleśników na bazie mąki ryżowej i mleka kokosowego podbija Instagram i inspiruje coraz więcej osób, by jesienny poranek zacząć od czegoś zdrowego, a przy tym niezwykle smacznego. Do tego świeże owoce, orzechy i odrobina syropu kokosowego — i mamy śniadanie idealne.

Naleśniki w wersji fit według Ewy Szabatin

Na pewno wielu z Was nie raz przygotowało naleśniki na śniadanie. Były one pewnie tłuste, na bazie tradycyjnej mąki, jajek i śmietany. Ja proponuję zupełnie inny sposób przyrządzenia naleśników, a równie smaczny i na dodatek fit! Czy zastanawialiście się kiedyś skąd wzięły się naleśniki? Jak się okazuje to danie ma swoje korzenie jeszcze w starożytnej Grecji, a z każdym wiekiem przepis na naleśniki był modyfikowany.

ZOBACZ TAKŻE: Pyszne i nietuczące? Wypróbuj te ciasteczka owsiane!

Dziś naleśnik to cieniutki placek, który przygotowuje się na patelni. Można serwować go na słodko lub słono, z bardzo różnymi farszami. Przyznam, iż bardzo często przygotowuję naleśniki na śniadanie. Wtedy serwuję je z owocami, syropem klonowym czy jogurtem, który nadaje im bardzo lekki smak. Co więcej moje ciasto naleśnikowe nie zawiera glutenu czy tłustej śmietany przez co jest naprawdę zdrowe, a smakuje rewelacyjnie!

Przepis na zdrowe śniadanie - bezglutenowe naleśniki

Składniki na ciasto:

3 jajka

1 i 1/4 szklanki mąki ryżowej

1 szklanka mleka kokosowego

1 łyżki roztopionego masła ghee

1 łyżeczka masła ghee do smażenia

Dodatki:

syrop kokosowy do polania, garść borówek, 1 kiwi, orzechy, suszona morela, jogurt kokosowy

Zblenduj wszystkie składniki na ciasto oprócz 1 łyżeczki masła. Rozgrzej patelnię z masłem i wylej cienką warstwę ciasta na patelnię. Podsmażaj naleśniki po obu stronach aż się zarumienią. Polej syropem kokosowym. Podawaj z owocami i jogurtem kokosowym.

Ewa Szabatin

Zakochana w modzie oraz w zdrowym stylu życia. Zawodowa tancerka. Siedmiokrotna mistrzyni Polski w tańcach latynoamerykańskich i standardowych. Dwukrotna finalistka Mistrzostw Świata. Popularność medialną w Polsce przyniósł jej udział w programie telewizyjnym „Taniec z gwiazdami”. Od 10 lat uprawia jogę, fitness i promuje zdrowe jedzenie. Parę lat temu przeszła metamorfozę i postanowiła zmienić swoje życie. Ewa wierzy, iż nigdy nie jest za późno na zmianę! Dlatego jej misją jest inspirowanie innych, dodawania im odwagi i zachęcania, by wzięli życie we własne ręce. Tak powstał pomysł na założenie bloga www.ewaszabatin.pl oraz kanału na YouTube związanego ze zdrowym odżywianiem i sportem... ale zawsze w modnej odsłonie. Dziś chce zarazić ludzi modą na zdrowie, bo bycie modnym nie dotyczy tylko ubrania... bycie modnym to też bycie fit!

View Burdaffi on the source website
Idź do oryginalnego materiału