Pomidory spożywane na surowo nie wzbudzają żadnych kontrowersji. Cały czas wykorzystujemy te owoce w kuchni, dodając je do kanapek i zdrowych sałatek. Wzdrygamy się jednak, gdy ktoś mówi nam, iż regularnie sięga po sok pomidorowy.
Ma on specyficzny smak, który nie każdemu przypada do gustu, ale i tak warto go pić. Sok pomidorowy jest jednak o wiele zdrowszy od surowego owocu, po który tak chętnie sięgamy. Najnowsze badania japońskich naukowców z Tokyo Medical and Dental University potwierdzają, iż to zdrowotna bomba witaminowa.
Sok pomidorowy zawiera więcej likopenu niż surowy owoc
Pomidor jest źródłem cennego likopenu - naturalnego barwnika z grupy karotenoidów. To przeciwutleniacz, który zaleca się spożywać m.in. w profilaktyce chorób układu krwionośnego. Udowodniono, iż chroni on nasze komórki przed przedwczesnym procesem starzenia i obumierania.
Powinniśmy jednak wiedzieć, iż pasta pomidorowa, ketchup, sos do smaghetti czy sok pomidorowy zawierają o wiele więcej cennego likopenu, od surowego pomidora. Ten ostatni w 100 g produktu może mieć go średnio od 3 do 7,5 mg. To kilka więcej niż czerwony grejpfrut (około 3,5 g) czy arbuz (około 4 mg).
Podczas gdy pomidor po obróbce może zawierać nawet:
- 9-13 mg likopenu w ketchupie
- 18 mg likopenu w sosie do spaghetti
- 20 mg likopenu w soku pomidorowym
- od 5 do choćby 150 mg w paście pomidorowej
Sok pomidorowy jest źródłem witamin i cennych składników odżywczych
Poza likopenem sok pomidorowy stanowi także bogate źródło witaminy A i witaminy C. Zawiera również witaminę K, witaminę B3 (niacynę) potas, kwas foliowy, żelazo, miedź, fosfor, wapń, cynk czy magnez. W 100 g soku pomidorowego znajdziemy około 17 kcal. To niewiele, dlatego bez obaw możemy po niego sięgać również na diecie redukcyjnej.
Właściwości soku pomidorowego sprzyjają zdrowemu sercu
Grupa japońskich naukowców z Tokyo Medical and Dental University postanowiła osobiście sprawdzić wpływ picia soku pomidorowego na ludzki organizm. W tym celu przeprowadzili oni trwający rok eksperyment na 481 mieszkańcach miasta Kuriyama na wyspie Hokkaido.
Najpierw przebadano ich, a później przez 365 dni każda osoba miała zapewniony nieograniczony dostęp do soku pomidorowego. Po upływie czasu ponownie przeprowadzono badania medyczne i okazało się, iż u 94 osób, które miały problemy z nadciśnieniem, w wyniku regularnego picia soku pomidorowego poprawiły się parametry przepływu krwi.
To jednak nie wszystko, bo u 125 uczestników eksperymentu z podwyższonym cholesterolem, poziom LDL zmniejszył się. Regularne spożywanie soku pomidorowego pomaga więc m.in. zapobiegać miażdżycy.
Jak zrobić sok pomidorowy? Dzięki temu wyjdzie idealny
Sok pomidorowy możemy przygotować w domu ze świeżych owoców. Najpierw musimy sparzyć je, obrać ze skórki i pokroić. Następnie usuwamy wszystkie gniazda nasienne, a później gotujemy pomidory na średnim ogniu przez pół godziny. Aby sok z pomidorów był idealny, dodajmy do niego kroplę oliwy. Unikajmy za to soli.
Po schłodzeniu miksujemy warzywa do uzyskania pożądanej konsystencji i przecedzamy je przez sito. A jeżeli sok z czystych pomidorów wydaje nam się zbyt banalny, możemy połączyć je z innymi zdrowymi warzywami i ziołami, takimi jak seler, czerwona papryka czy oregano.
Zobacz też:
Nazbieraj w parku i zrób obłędne placki śniadaniowe. Mało kto wie, iż tę roślinę można jeść
To warzywo oczyszcza jelita i prawie nie ma kalorii. Właśnie zaczyna się na nie sezon
Ciasto drożdżowe opada podczas pieczenia? Prawdopodobnie popełniasz ten błąd