Pokochasz pomidory ananasowe, zwłaszcza jeżeli jesteś fanem bawolego serca. Ten produkt jest natomiast lepszy jakościowo, co wiąże się z wyższą ceną. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wyhodować tę odmianę w przydomowym warzywniku czy choćby na balkonie. Jej owoce urzekają wyjątkowym smakiem, ale też konsystencją - możesz je jeść dosłownie jak jabłko, a sok nie spłynie ci po dłoniach.
Jak wygląda pomidor ananasowy i czym się wyróżnia?
Pomidory anansowe cechuje cienka skórka i gęsty miąższ o zwartej konsystencji. Nie mają pustych komór nasiennych w środku. Właśnie dlatego nie musimy się obawiać, iż owoce będą wodniste.
Im dojrzalszy jest ten pomidor, tym ma lepszy smak. Wtedy może ważyć choćby 250 g. jeżeli chcemy przyspieszyć proces jego dojrzewania, to wówczas warto umieścić go w torbie papierowej z jabłkiem albo bananem.
Początkowo owoce tej odmiany wybarwiają się na żółto. Z czasem zaczynają nabierać różowawych pasków i rumieńców - w takiej postaci smakują najlepiej. Na pierwszy rzut oka przypominają spłaszczoną cebulę. Nie zawsze mają jednak ostro zakończone wierzchołki. Ich cechą charakterystyczną są natomiast podłużne rowki.
Warto wspomnieć o adekwatnościach zdrowotnych pomidorów ananasowych. Zawierają witaminy: A, K oraz te z grupy B, a także minerały, tj. miedź, magnez i żelazo. Dostarczają również błonnika, który wspiera prawidłowe trawienie i pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na odporność, pracę serca oraz kondycję skóry.
Smak pomidorów ananasowych i ich zastosowanie w kuchni
Pomidory ananasowe są mięsiste i słodkie. Ich zapach jest natomiast podobny do woni ananasa albo brzoskwini.
Można jeść ich owoce bez żadnych dodatków, na surowo, jak jabłka. Wspaniale smakują na kanapce, ale też w owocowych sałatkach. Polecamy łączyć je z ananasami, brzoskwiniami, morelami czy śliwkami. Oczywiście do warzywnych wersji również będą pasować.
Świetnie komponują się z serami, zwłaszcza z kozim i mozzarellą - podkreślają ich delikatny smak. Poza tym warto przygotować z nich sos do makaronu, orzeźwiające gazpacho albo pikantną salsę.
Zobacz też:
Takie buraczki do słoików robi moja mama. Są pyszne i nie potrzebują octu
Ta zupa pomidorowa smakuje jak wakacje u babci. To dzięki nietypowemu dodatkowi
O przepis na te marynowane kurki będą prosić wszyscy. Kluczem jest 1 składnik zalewy